Side:Amundsen,Roald-Sydpolen I-1912.djvu/47

Denne siden er ikke korrekturlest


I 1599 løper den første virkelige antarktiske ekspedition av stablen, — men ved et rent tilfælde. Det var nemlig hollænderen Dirk Gerritsz,som med en liten flaate agtet sig paa plyndringstogt til Indien via Magelhanstrædet. Efter at ha passert gjennem dette stræde blev han paa 50° s. br. i det Stille Hav overfaldt av langvarig uveir og samlet sig ikke rigtig, før han befandt sig paa 64° s. br. under et høit snedækket land. Man har antat at dette var Syd-Shetland. Motstridende beretninger fra denne færd har imidlertid stillet det hele foretagende i et usikkert lys.

Sjøfolk hadde paa den tid saa primitive hjælpemidler til at bestemme høide og bredde, at der ofte raader stor usikkerhet med hensyn til beliggenheten av de landstrækninger de opdaget.

En kjøbmand, Anton y la Roche, siges i 1675 at ha opdaget Falklandsøene. Andre mener det var Syd-Georgia.

Den engelske astronom Halley foretok i 1699 den første virkelig videnskabelige reise mot syd. Av betydning for kjendskapet til de antarktiske egne blev heller ikke den.

Franskmanden Bouvet— 1738 — var den første som fulgte den sydlige pakis noget længere stykke. Han gav den første melding om de vældige, flattoppede, antarktiske isfjeld.

I 1756 vendte det spanske handelsfartøi „Leon” hjem og rapporterte høit snedækket land paa 55° s. br. i øst av Kap Horn. Sannsynligheten taler for, at dette var det, vi nu kjender under navnet Syd-Georgia. Franskmanden Marion-Dufresne fandt i 1772 Marion og Crozetøene.