Side:Christian Frederiks Dagbok.djvu/248

Denne siden er korrekturlest
239
CHRISTIAN FREDERIKS DAGBOK 1814

være almindelig privatmand i Amerika end svensk undersaat i Danmark. —

Nu, da det ser ut til at selv de forbundne magter gaar med paa at man ikke kan gaa slik frem mot mig eller det norske folk, maa dog vel kongen av Danmark stikke sine trusler i lommen, og hvem skal da ta skammen? — Heller ofre alt end æren, det er mit valgsprog.


2Jeg hadde en lang samtale med grev Orloff, og indholdet var, at keiseren av Rusland hadde git sit æresord om foreningen med Sverige, men at det var ham likesaa meget om at gjøre, at denne forening kommer istand paa den maate at den sikrer Norges selvstændighet, fri handel o. s.v., forat Sverige ikke skal misbruke sin overlegenhet. — Jeg saa nok, at han intet heller ønsket end at se sig løst fra denne forpligtelse, men hvad skulde han gjøre? (Nutidens herskere ofrer folkenes lykke for at tilfredsstille sin egen forfængelighet).

Jeg oplæste for ham følgende fremstilling: „Av Dem har jeg faat vite — noget som jeg ikke hadde trodd — at de forbundne magter erkjender, at jeg har frelst Norge fra lovløshet ved at overta regjeringen som rikets regent. De indrømmer altsaa, at den raadende folkestemning er imot en forening med Sverige, og de tror ikke blindt paa de svenske beskyldninger, som vil gjøre en partisak av alt som er skedd i Norge siden Kielertraktaten.

Jeg ønsker oprigtig, at denne gunstige mening vil gavne os, og den vil aldrig kunne gjøre det paa en mere virkningsfuld maate end ved indgripen fra de forbundne hoffers utsendinger. —

De er paa det sted hvor De har leilighet til at faa greie paa alt som er gaat for sig her, paa den sindsstemning som raader hos hele folket, paa de raadslagninger som har gaat for sig i riksforsamlingen, og om jeg nogenside har søkt at indvirke paa dens beslutninger — grundloven viser tydelig det — endelig paa det enstemmige valg som har sat mig paa tronen, og som jeg ikke trodde at burde si nei til, fordi folkets vilje var saa klart uttrykt, og fordi enhver motstand fra min side vilde ha vist en personlig ængstelse, som ikke svaret hverken til folkets tillid eller den faste beslutning som uttales i riksforsamlingens adresse av 19de mai, og som jeg herved bringer til Deres kundskap.—