Side:Det norske Folks Historie 1-1-1.djvu/556

Denne siden er korrekturlest
528
Harald Haarfagre.

(Kap Nord) øster til Straumnes (ved Bardsvik). Her uddeelte han mindre Stykker til sine Undergivne, og indrettede for sig selv fire Gaarde, som hans Trælle bestyrede, i Adalvik, Kjaransvik, i den vestre Alminding, og i Bardsvik. Med sin Nabo, Kjallak den gamle, tom han i Uenighed om et Grændsestykke; de stredes, og Geirmund var trods sin høje Alder nær ved at sejre, da Bjørn Ketilssøn tilligemed en anden Mand fik adskilt og forligt dem. Geirmund var en ædel og storsindet Mand, og mange anseede Slægter nedstamme fra ham[1]. Hans Nedsættelse her synes at have bestemt flere af hans Frænder til at søge Bolig i Nærheden. Hans Svigersøn, Ketil Gufa, Ulf skjalges Søskendebarn, nedsatte sig noget vestenfor Thorskefjorden[2]; en anden Sønnesøn af Høgne den hvite, ved Navn Geirleif, tog en Strækning, endnu længer mod Vest, kaldet Bardestrand, i Besiddelse[3]; dennes Fostbroder Armod tog Raudasand udenfor Vardestranden, og Ørn, en Frænde af Geirmund, der maatte forlade Rogaland for Kong Harald Haarfagres Overmagt, tog og opkaldte efter sig den store Arnarfjord paa Nordvestkanten af Landet[4]. Geirmunds Indflydelse strakte sig altsaa med faa Afbrydelser ligefra Medalfellsstranden i Breidafjorden til Straumnes paa Nordøstsiden af Landet. Det er derfor vistnok med Rette, at Landnamsbogen kalder ham den mægtigste af alle Landnamsmændene.

Paa Østsiden af den store Halvø, der stikker ud mod Nordvest mellem Straumnes og Rutafjorden, optoges mindre Stykker. En af de større Landnamsmænd her var den oftere omtalte Anund Træfod, der bosatte sig paa et Sted ved Navn Kaldbak[5]. En af hans fordums Staldbrødre i Vikingefærder og Hafrsfjordslaget Baalke Bløngssøn, Sønnesøn af Sote fra Sotenes i Viken, tog hele Østsiden, den saakaldte Rutafjord i Besiddelse[6]. Paa den østlige Side nedsatte sig en vis Eystein Alfssøn fra Oster, der egtede en af Thorstein rødes Døttre[7].

Strax østenfor Rutafjorden gaar den smale Midfjord ind i Landet. Den blev optagen af en mægtig og anseet Mand ved Navn Bjørn Skeggesøn, sædvanligviis kaldet Skind-Bjørn, fordi han plejede at fare paa Holmgaard og Austerveg og handle med Pelsverk. Hans Søn, kaldet

  1. Landnáma II. 19, 22.
  2. Landnáma II. 24.
  3. Landnáma II. 25.
  4. Landnáma II. 26. Ørn blev dog ikke boende her, men flyttede østover til Eyjafjorden.
  5. Landnáma II. 32. Grettes Saga Cap. 10.
  6. Landnáma II. 32.
  7. Landnáma III. 1.