Forsøg til Beskrivelse over Kragerøe Kiøbsted og Langesunds-Fiorden/Forerindring
Allerede i Aaret 1774 har det Kongelige Danſke Landhuusholdingsſelſkab belønnet et af mig forfattet Forſøg til en Beſkrivelſe over Kragerøe Kiøbſted. Men ſom dette ei var indſendt i Tanke til Præmie-Æſkning, men allene ſom en efter Muelighed forfattet Efterretning om Stedet i Almindelighed, hvilket jeg ſyntes at ſkylde Selſkabet ſom dets korreſponderende Medlem: ſaa var ſamme ei affattet i den Orden, at den kunde komme under offentlig Bedømmelſe. For de fleste Materialier, hvoraf jeg benyttede mig til dette Skrivt, maae jeg takke den aldrende, nu afgangne Veier og Maaler Markus Bærnholt, hvis Minde bør være helligt i Kragerøe, formedelst hans Teſtamente til dette Steds Fattige[1]. Som barnfødt paa Stedet, havde han gjort ſig Umage for at indhente Efterretninger om dets Ælde, Opkomst og Tiltagelſe; efterforſket ſamme i adſpredte gamle Kirkebøger, Copie-, Bye- og Landstings-Protokoller, Skiftebreve, tinglyſte Pantebreve og deslige, og ligeſom ſamme vare ham forekomne, ſagt ved Optegnelſe at bringe dem fra Forglemmelſe. Men da diſſe Efterretninger vare overalt indviklede, udfordredes baade Tid og Overlæg til at bringe dette i Orden, hvilket mine da havende Forretninger, ſom Tolder og Conſumtionsſkriver, nægtede mig. Jeg afſendte derfor, ſom ſagt, kun Forſøget til Selſkabet, ſom en løs og ufuldkomment Efterretning.
Ved mit ti Aars Ophold i Kragerøe har jeg ved ſamlede Tillæg og Oplysninger ſagt at forøge diſſe. Men dette uagtet, bliver det Hele dog kun et Udkast, ſom deler paalideligt, men ei fuldkomment nok til en Beſkrivelſe.
Min Forflyttelſe derfra til Naboeſtedet, eller Langeſunds-Fiorden, gav mig Anledning til, ved næſten daglige Omreiſer i ſyv Aar ſom Kryds-Inſpektør, at optegne, hvad Merkeligt i denne lange og behagelige Fiord var at overkomme. Dette har jeg nu ſøgt at tilføje Kragerøe, ſom tilforn har været et Ladested under Scheen i bemeldte Fiord, og hvilket alt kan tjene til nærmere Oplysning og Rettelſe i Herr Cancellieraad von Løvenſkiolds Beſkrivelſe over Bradsberg Amt, hvorunder denne hele Strækning ſorterer. Paa nogle Steder har Herr Cancellieraaden været mere vidtløftig, ſaaſom ved Jernværkernes og Kirkernes Beſkrivelſe, hvorfor jeg og kun har anført det Nødvendigste derom, og i øvrigt henviiſt Læſeren til ovenanførte Beſkrivelſe. Saavel Kragerøes, ſom Scheens Privilegier ſynes vel unødvendigt at være ordlydende indførte; men da diſſe ei forhen ere trykte, og den Sidstes Originaler neppe mere ere til, formedelst den i Aaret 1766 Scheens Raadstue og Arkiv overgangne Ildebrand: ſaa har jeg heller villet anføre end udelade dem.
Overalt fremkomme diſſe ſamlede Efterretninger offentlig meest i Anledning af forbemeldte Herr Cancellieraad von Løvenſkiolds Opfordring i hans Beſkrivelſe over Bradsberg Amt Pag. 177, hvor han henviſer Læſeren til den af mig forfattede Beſkrivelſe over Kragerøe, ſom han vel i Manuſkript har ſeet, men hidtil ikke været trykt. Jeg har derfor ſagt ganſke at omarbeide denne, og tilføie den de korte Efterretninger, jeg har ſamlet om Langeſunds-Fiorden, paa det Læſeren kan have den hele Strækning ſamlet under een Synspunkt, uden ved Vanſkelighed at oplede de mange Steder blandt de Sogne, hvorunder de henhøre. Mangel paa nøiere og fuldkomnere Oplysninger foraarſager den Ufuldkommenhed, ſom herſker i diſſe Steders Beſkrivelſe, hvilken fra Begyndelſen af kun var opofret min egen Tidsfordriv i de ledige Timer, mine Embeders Forretninger ſparede mig; hvorfor jeg ogſaa tør haabe enhvers billige Dom over dette Arbeide.
F. W. Thue.
- ↑ Bemeldte Teſtamente findes anført i 27 §.