Selskabets fjerde Aarsberetning

Beretning
fra Bestyrelsen for „Selskabet for Folkeoplysningens Fremme“
angaaende Selskabets Virksomhed i Aaret 1855, afgiven paa
Generalforsamlingen den 5te Februar 1856.

Regnskabet for 1855, som Bestyrelsen har den Ære herved at fremlægge for Generalforsamlingen, udviser en Indtægt af 3822 Spd. 38 ß og en Udgift af 2912 Spd. ß. Kassebeholdningen ved Regnskabets Afslutning er altsaa 909 Spd. ß. Men hertil kommer 330 Spd. 99 ß, som Selskabet, medens alle dets Udgifter for det henrundne Aar ere afgjorte, endnu skal have godtgjort af det Offentlige ifølge et med Hensyn til tvende i Aarets Løb udkomne Tillægshæfter truffet Arrangement. Selskabets virkelige Beholdning ved Udgangen af Aaret 1855 er saaledes 1240 Spd. ß.

Regnskabet for 1854 er blevet gjennemgaaet af den ene af de valgte Revisorer, Adjunkt Bødtker, i Forening med første Suppleant, Kandidatus juris Segelke, der er indtraadt i Revisionen under første Revisors, Bureauchef D. Ræders, Sygdomsforfald. Efterat have modtaget Besparelserne til de af dem gjorte Antegnelser antage Revisorerne, at Generalforsamlingen bør give Kassereren Kvittering for Regnskabet.

Foruden Folkevennens almindelige Hæfter, som tilsammen udgjøre 24 Ark, er der udkommet tvende Tillægshæfter: „Om Dødeligheden i Norge“ og „Om Giftermaal i Norge,“ begge forfattede af Kandidatus theologiæ E. Sundt. Tillægshæfterne udgjøre tilsammen 31 Ark.

Af C. J. Christensens Afhandling: „Om Behandling af en Husmandsplads eller en kort Beretning om Gudbrand Aasbakkes Jordbrug“, er der taget 2500 særskilte Aftryk. Bestyrelsen har troet, at disse burde for 2 ß pr. Eksemplar overlades fornemmelig til Kommuner eller større Brugsejere, som maatte ønske at anvende dem til Fordeling blandt Bygdens eller Gaardens Huusmænd.

I den Hensigt at anvende det ikke ubetydelige Restoplag af Selskabets Skrifter for de foregaaende Aar paa en Maade, hvorved de paa engang kunde baade blive frugtbringende for Selskabets Kasse og tjene til mere direkte at fremme Selskabets Formaal, besluttede Bestyrelsen under 12te Marts 1855, at de, der indtraadte som Medlemmer af Selskabet fra Begyndelsen af 1855, skulde have Adgang til at erholde alle af Selskabet i de tre henrundne Aar udgivne Skrifter for 2 Spd. tilsammen. Paa disse Vilkaar ere 207 nye Medlemmer indtraadte i Selskabet. Imidlertid er der endnu en Restbeholdning tilbage af Selskabets tidligere Skrifter, som det turde være saavel i Selskabets Medlemmers særskilte som i dets Formaals almindelige Interesse at søge gjort frugtbringende ved en yderligere Foranstaltning i denne Retning.

Gjennem sidste Aarsberetning bragte Bestyrelsen til Medlemmernes Kundskab, at den havde besluttet at overlade Eksemplarer af „Berlins Naturlære for Almuen,“ hvoraf der var gjort et større Oplag end af Selskabets øvrige Skrifter, til Skolekommissjoner, der agtede at benytte Bogen som Læsebog i sine Almuskoler. Bekjendtgjørelse herom var skeet gjennem de offentlige Blade omtrent et Par Maaneder før sidste Generalforsamling, og allerede, da den blev afholdt, var der, som oplyst i Aarsberetningen, indkommet Andragende fra saa mange Skolekommisssoner, at det største Antal af de disponible Eksemplarer derved vilde blive optaget. Senere er der indkommet en Mængde Andragender, som det af Mangel paa Eksemplarer har været Bestyrelsen umuligt at opfylde. Da Bestyrelsen, som af det for sidste Storthing fremsatte Budgetforslag havde bragt i Erfaring, at Departementet for Kirke- og Underviisningsvæsenet anseer Udgivelsen af en Læsebog for Almueskolerne som en Regjeringsforanstaltning, der er af megen Vigtighed for Skolernes indre Udvikling, under Gjennemførelsen af den omhandlede Foranstaltning med Berlins Naturlære havde erhvervet en Kundskab om Forholde og Synsmaader paa forskjellige Steder i Landet, som efter dens Formening turde blive af nogen Betydning for Iværksættelsen af hin Departementets Ide, tillod den sig, ledet af ønsket om at kunne yde et, om end lidet, Bidrag til Fremme for en af vort Skolevæsen saa betydningsfuld Foranstaltning, under 4de Juni forrige Aar at meddele det høje Departement saavel de her i Betragtning kommende Erfaringer, den havde havt Anledning til at gjøre, som ogsaa et Uddrag af en Skrivelse fra en for Skolevæsenets Udvikling nidkjær Præst, hvori denne udtaler sig om Vigtigheden af at erholde en saadan hensigtsmæssig indrettet Læsebog for Almuskolerne.

Endelig har Bestyrelsen endnu at berette om en Foranstaltning, som den til et Forsøg har truffet i Slutningen af forrige Aar, idet den har formaaet nogle Mænd deels i, deels udenfor dens Midte til at holde mundtlige Foredrag for Almuen over forskjellige fattelige Emner. Saadanne Foredrag ere siden Begyndelsen af December Maaned holdte en Gang hver Uge i Pipervigens Skolehuus deels over Menneskets Fysiologi – ved hvilke Foredrag Berlins Naturlære er lagt til Grund og Tegninger samt Præparater blevne benyttede – deels over de ældre Folkeslags Historie. Disse Foredrag synes at have vundet Deeltagelse hos Almuen, især hos Ungdommen. Bestyrelsen antager, det vilde blive af stor Betydning til Fremme af Selskabets Formaal, om dets Medlemmer paa forskjellige Steder i Landet vilde forene sig i Filialafdelinger, hvis væsentligste Virksomhed kunde bestaae i at lade saadanne Foredrag afholde. Gjennem „Folkevennen“ burde da en kort Beretning om denne Filialafdelingernes Virksomhed meddeles alle Selskabets Medlemmer. Den hermed foranledigede Forbindelse og gjensidige Meddelelse mellem Filiakafdelingerne og Selskabets Bestyrelse turde ogsaa i flere Henseender blive gavnlig for Selskabets Virksomhed i det Hele.

Sidste Generalforsamling henstillede til Bestyrelsen at „foranledige hyppigere Møder afholdte inden Selskabet til Drøftelse af Gjenstande, der vedrøre Selskabets Formaal.“ Efterat Repræsentantskabet under 26de Februar forrige Aar havde fattet den til Iværksættelse af denne Generalforsamlingens Anmodning fornødne Beslutning, blev et saadant Møde afholdt den 24de April, ved hvilken Lejlighed følgende tvende, af Bestyrelsen fremsatte Spørgsmaal bleve tagne under Overvejelse:

1) „Er den Oplysning, som vor Almueskole paa dens nærværende Udviklingstrin kan meddele, svarende til Tidens Krav?“

2) „Hvis dette ikke er Tilfælde, hvorledes kan man da hensigtsmæssigst virke til hos Folket selv at fremkalde en levende Erkjendelse af Almueskolens Brøst og en kraftig Stræben efter at fjerne dem?“

Det første af disse Spørgsmaal besvaredes af Forsamlingen med et eenstemmigt Nej. I Anledning af det andet Spørgsmaal vedtoges følgende Beslutninger:

1) „Forsamlingen anmoder Bestyrelsens nuværende Medlemmer om at anstille eller lade anstille Undersøgelser af Kristianias Almueskolevæsen og dermed i Forbindelse staaende Forholde samt derom at meddele Selskabets Medlemmer Beretning.“

2) „Denne Forsamling opfordrer de Mænd, der føle sig overbeviste om Nødvendigheden af indgribende Forbedringer i vort Almueskolevæsen, til ved Foranstaltning af offentlige Diskussjoner om dens Anliggender at stræbe at vække Folkets Interesse for Sagen, og til ved Undersøgelse af Almueskolens Tilstand paa de forskjellige Steder at forberede Afhjælpelsen af dens Brøst.“

Den Anmodning, som ved den første af disse Beslutninger blev henvendt til Bestyrelsen, har denne søgt at opfylde ved at anstille en Række af Undersøgelser hvis væsentligste Resultater, forsaavidt de direkte vedrøre Løsningen af den Bestyrelsen stillede Opgave, ere meddelte i den „Beretning om Christianias Almueskolevæsen,“ der i disse Dage er udkommen som Tillægshæfte til „Folkevennen.“ Om de anstillede Undersøgelsers Gang og Beskaffenhed forøvrigt vil Formanden meddele Generalforsamlingen fuldstændigere Oplysninger.

Paa den Opfordring, som Forsamlingen ved sin anden Beslutning henvendte til ligetænkende Mænd rundt omkring i Landet, skal Bestyrelsen her til Slutning paany henlede Selskabets Medlemmers Opmærksomhed.

Kristiania i Bestyrelsen for „Selskabet for Folkeoplysningens

Fremme“ den 5te Februar 1856.


Hartvig Nissen. M. J. Monrad. H. Rasch.
K. Knudsen. T. H. Aschehoug.


Regnskabet for 1854 blev derpaa af Forsamlingen taget for godt. – Om Selskabets Virksomhed i det sidste Aar var der Ingen, som ytrede sig; men med Hensyn til de omtalte Undersøgelser angaaende Almue-Skolevæsenet fremsatte Kandidat E. Sundt følgende Forslag:

„Generalforsamlingen, som antager, at en gjennemgribende Reform af Kristianias Almueskolevæsen vil blive af væsentlig Betydning for Folkeoplysningens Fremme ikke blot i Kristiania By, men ogsaa i det øvrige Land, anmoder Selskabets Bestyrelse om at oversende Kristiania Kommunalbestyrelse det til Fordeling mellem sammes Medlemmer fornødne Antal Eksemplarer af den afgivne Beretning om Kristianias Almueskolevæsen.“ – Dette Forslag vedtoges eenstemmig.

De samme Revisorer og Repræsentanter valgtes som ifjor, og disse sidste har atter gjenvalgt den gamle Bestyrelse.





Denne teksten er offentlig eiendom fordi forfatteren døde for over 70 år siden.