Side:Afholdssagens historie.djvu/27

Denne siden er korrekturlest


formane sine børn til at sky drikken, at farmere og andre arbeidsherrer ikke skulde give sine tjenere alkoholholdige drikke, at afholdsliteratur skulde forfattes og udgives, og at foreninger skulde organiseres til at fremme afhold og god moral. Der opstod en heftig diskussion; men rapporten blev dog antaget, radikal som den var for den tid.

Past. Beeochers berømte “Six Sermons on Temperance”, holdte i 1826 og senere udgivne i bogform, betegner et vigtigt moment i afholdssagens historie. Han fremholdt ikke alene nødvendigheden at personligt afhold, men endog fuldstændig prohibition af rusdriktrafiken. Gjennem sit hele liv var Beecher en kraftig modstander af drikkeskikkene, og hans skrifter saavelsom hans taler havde en storartet indflydelse. Dr. Lyman Beecher døde i Brooklyn den 10. Jan. 1863. Han var fader til den senere saa berømte prest Henry Ward Beecher og til Mrs. Harriet Beecher Stowe, der skrev “Onkel Toms hytte”.


IV.
De förste afholdsforeninger i de forenede
stater.


De forenede stater har æren af at være afholdssagens vugge. Det er almindelig anerkjendt, at reformen tog sin begyndelse her i dette land. Her udgives de første skrifter af betydning i den nyere tid mod berusende drikke; her stiftes ogsaa de første afholdsforeninger. Dr. Benjamin Rush’s afhandling om de spirituøse drikkes indflydelse paa det menneskelige system danner udgangspunktet. Efter ham fortsætter andre videre i samme retning.