Side:Amundsen,Roald-Sydpolen I-1912.djvu/131

Denne siden er ikke korrekturlest


13. december: „Avsted igjen klokken 8 morgen og endnu en gang op og ned ad bakke, over sprækker og staalhaard is i flere vendinger for at faa slædene frem. Da vi hadde gaat en kvartmil, kom vi til et sted, hvor enhver fremgang syntes umulig. I sydvest til syd saa imidlertid terrænget ut til at være litt bedre, og vi bestemte os til at ta den vei for at omgaa vanskelighetene. Paa veien tilbake efter en av slædene faldt jeg paa isen og støtte knæet. Jeg maatte gaa med bandage hele resten av dagen. Nu er knæet bedre, men enhver kan forstaa hvad det vil si, om en av os skulde komme alvorlig til skade under disse forhold. . . I ettermiddag kom vi over i bedre terræng og har kunnet hale begge slædene frem. paa én gang. Vi stiger stadig høiere. Hypsometeret — høidemaaleren — viste iaften 4370 fot over havet. Vinden fra syd er kold og haardere end vi har hat den hittil, og da vi maa slaa telt paa ishaard sne, har vi været nødt til at belaste teltdukene med proviantsækker etc.

Nye fjeld kommer stadig til syne i V.S.V. efter hvert som vi kommer op i høiden. Der er endnu bevægelse i bræen her, men meget langsommere end før i tiden. Vi er 5 kvartmil nærmere maalet.”

14. december: „Dette har været en av de haardeste dager. Vi har hele dagen gaat opover bræen i syd-sydvestlig retning. Det har snedd hele tiden, under meget høi temperatur, saa alting er gjennemvaatt. Vi er kommet over 1000 fot op idag; høiden over havet er nu 5600 fot. Efter dette at dømme maa fjeldene i vest være fra 10— 15 000 fot høie. Vi har hat en haard tørn og mange slemme fald paa isen. Like før vi slog leir faldt Adams gjennem noget løssne, men blev heldigvis spart for at