Side:Amundsen,Roald-Sydpolen I-1912.djvu/271

Denne siden er ikke korrekturlest


saa vilde ske. Til en begyndelse hændte der ingen verdens ting, det saa ut, som de for godt hadde opgit enhver tanke paa igjen at forlate den plads, hvor de nu hadde holdt til saavidt længe. En enkelt fik tilslut den lyse idé at forsøke sig paa en spadsertur bortover dækket, men det skulde den ikke ha gjort, det var farlig at gi sig ivei her. Det uvante syn av en løsbikje fik i en fart de nærmest omkringstaaende lysvaakne. Et dusin stykker kastet sig over den stakkar, som hadde været saa uforsigtig at forlate sin plads først. Det skulde bli frydefuldt at faa plante hugtændene i dens syndige krop. Men omforladelse, fornøielsen blev ikke fuldt saa stor som ventet. Den forbistrede laas, som var sat paa kjævene, gjorde det umulig at faa tak i skindet, det høieste den kunde opnaa, var, at faa rykket ut nogen skarve haardotter paa synderen. Denne første forpost fægtning gav signalet til almindelig batalje over hele linjen. For et syndig spektakel der var i et par timers tid! Haarene føk men skindet holdt. Mundkurvene reddet mange liv den eftermiddag.

Slagsmaal er eskimohundenes hovedfornøielse, de dyrker sporten med sand lidenskap. Det var ikke stort at si paa det, naar de bare ikke hadde den eiendommelige skik bestandig at rotte sig sammen om en enkelt, som for anledningen er utset til offer. Alle skal ha fat i denne ene, og overlates de til sig selv, gir de sig ikke, før de har faat livet av stakkaren. Et værdifuldt dyr kan paa denne maate være ødelagt i en haandvending.

Derfor gjorde vi selvfølgelig fra første stund av de kraftigste anstrengelser for at dæmpe kamplysten og dyrene fik ogsaa meget hurtig forstaaelsen av, at vi ikke satte synderlig pris paa slagsmaalene, men der var her