Pingvin-øen, den sydvestligste av Crozetøene. I nærheten av disse saaes en masse fugl, endel sæl og pingviner og sogar et litet isfjeld. Jeg gik under land for at faa en kontrol med kronometrene, som ved observation og peiling av øene viste sig at være rigtige.
Kerguelen, som kursen derefter blev sat paa, kom vi for langt nord til at se, da vinden i to uker blev sydostlig og sydlig, og vi kom hver dag litt nordlig av ost paa grund av driften under bidevindsseilads. Da vi i 1910 var paa samme kanter, blaaste det kuling efter kuling, men den gang kom vi ikke ind til Kerguelen paa grund av vindens styrke, sidste gang blev vi forhindret fra at nærme os øen paa grund av vindens retning. Idetheletat kan anden tur ikke sammenlignes med første; at der paa to forskjellige aar paa samme tid paa aaret kan være saadan forskjel i „the roaring Forties”, hadde jeg aldrig drømt om. I „the foggy Fifties” var det stille med fint veir, og der var ingen taake før paa 58° s. br.
Med hensyn til tilbakelagt distanse er november maaned 1911 den bedste, „Fram” har hat.
I december maaned, som begyndte med 1,5 knops fart, stille, dønning imot og med motoren i fuld fart, hadde vi god vind i tre dager, resten stille og motvind; den første halvpart av maaneden fra NO og O, saa vi kom altfor langt syd; allerede paa 150° ø. l., var vi paa 60° s. br. I uken omkring jul stille og løi fra SO, saa vi fik snige os østover til 170° ø. l. og 65° s. br., da vi klos i kanten av pakisen fik en kuling fra NNO, altsaa ret paa isen.
Fra Buenos Ayres til pakisen blev der, som før nævnt, fanget adskillig fugl, mest albatrosser og vel 30 skind blev