Side:Daae - Det gamle Christiania.djvu/167

Denne siden er ikke korrekturlest


I Anledning af, at de Farer, hvorfor Norge havde været udsat i denne Krig, lykkelig vare afværgede, holdtes siden i mange Aar hver 13de Januar en aarlig Takkefest i vort Lands Kirker. Den bortfaldt fra 1766 af i Anledning af den dansk-norske Prindsesse Sophia Magdalenas Giftermaal med den svenske Thronfølger Gustav. I en vistnok af Faa kjendt Samling af «Gudelige Sange og Psalmer» af J. Nimb[1] (Kbhvn. 1741) findes to særlig for denne Kirkefest digtede Psalmer.

1 1719 gjorde Kong Frederik atter et Besøg i Norge, ledsaget af Kronprindsen. De kom tilsøs op til Laurkullen den 22de Juni og Dagen efter til Christiania. Grunden til Reisen var, at man vilde benytte Forvirringen i Sverige efter Carl den tolvtes Fald til et Angreb paa Baahuslen, hvilket ogsaa paafulgte, og hvor Tordenskjold nu indtog Marstrand. Kongen tog i Christiania ind hos Stiftamtmand Tonsberg i en Gaard, der var tilfalden Kronen formedelst den tidligere Eiers, en Tolders, Besvigelser, rimeligvis altsaa i 1705. Af Festligheder i Byen under Kongens Ophold omtales et Bal hos Vice-Statholder Krag[2], men større Interesse har det, at Byens Latinskoles nye Lokale (det nuværende Kirkedepartements Gaard), der var indkjøbt for en af Kongen skjænket Sum, i hans og Kronprindsens Nærværelse indviedes ved en Tale af Rektor Rasch den 13de Juli.

I 1712 var den bekjendte Bartholomæus Deichman, født i Kjøbenhavn 1671, fra Viborgs Bispestol bleven forflyttet til Christianias[3]. Han var netop paa den Tid kommen i høieste Naade hos Kongen og bevarede sin Indflydelse gjennem hele dennes Regjeringstid. I Frederiks senere Aar var han at regne for Norges mægtigste Mand og en af de mest formaaende ogsaa i Danmark. Han præsiderede i den berygtede hemmelige Kommission, der gjorde flere danske og norske Embedsmænd ulykkelige, deriblandt Justitiarius Blixenkrone i Christiania, der for Bestikkelighed mistede

  1. Forf. (i sin Tid Kapellan i Throndhjem, siden i Kjøbenhavn) nævnes ikke hos Nyerup, men derimod hos Worm og i Erlandsens Efterretninger om den nordenfjeldske Geistlighed, samt i Brandts og Helvegs Danske Psalmedigtning, B. 2. Forf., en Lollik af Fødsel, var i Christiania 1747 paa Flaaden, der i hint Aar ledsagede Frederik V. til Norge.
  2. Carl Deichmans Anmærkninger til Frederik IV.s Historie, trykte i Skoleprogrammet for Sorø Akademis Skole for 1865.
  3. Blandt det meget, der er skrevet om denne Mand, fremhæver jeg: Chr. Bruun, Rostgaard og hans Samtid, S. 258 flg.