Side:Daae - Det gamle Christiania.djvu/229

Denne siden er ikke korrekturlest

Hvor Alles Glæde ved Pokaler blev oplivet.
.................................
Bal var om Aftenen, og hvert et Huus i Staden
Illumineredes af alle Folk til Gaden.
.................................
Professor Døderlein holdt samme Dag en Tale.
Som passede til det, hvers Glæde skulde male.
Hans taleriske Aand vist alle de har rørt,
Som hans veltalenhed paa samme Tid har hørt».

Jubelen forplantede sig ogsaa til andre norske Byer. Man foranstaltede f. Ex. i Drammen en Illumination, der bl. A. forestillede «et Hjerte bedækket af mørke Skyer, hvorunder viste sig Slanger, der kløvedes af en Tordenstraale». Struensee forestilledes – med Hentydning til hans Navn[1] – som en »Strudsfugl med Kjæde fra Hals til Fod», og nedenunder læstes følgende Vers:

«Du, modig Struds, dit Ridder-Baand
En Lænke blev fra Fod til Haand».

I Sverige var Gustav den tredie kommen paa Thronen 1771. Han havde allerede som Kronprinds begyndt at nære de Planer til at bemægtige sig Norge, der ligetil hans Død vedbleve at sysselsætte hans urolige Hjerne[2]. Han og en stor Del af hans Undersaatter nærede høist urigtige Begreber om Norges og Danmarks indbyrdes Forhold og om den norske Nations Stemninger. I Sverige, hvor der lige siden den gamle Unions og «Christian Tyrans» Dage raadede en indgroet Uvilje mod Danmark, forestillede man sig helst Nordmændene som et Folk af undertrykte og mishandlede Træle, og man forstod ikke, hvor mange og hvor kjære Baand Aarhundreders Samliv og Kulturfællesskab efterhaanden havde knyttet mellem de to Lande, der dengang pleiede at benævnes «Tvillingrigerne»[3]. Gustav den tredies norske Planer hævede sig aldrig op over Eventyrpolitiken, og hans Redskaber vare fordetmeste meget lavtliggende Personer. Det hele blev derfor ogsaa kun Vind.

  1. Dette maatte paa flere Maader holde for, navnlig i det bekjendte Epigram, der begyndte saa:

    Sic regi mala multa struens se perdidit ipse.

  2. I Norsk hist. Tidsskrift, 2. R. I. har Dr. Y. Nielsen leveret en udførlig og indholdsrig Afhandling: Gustav III.s norske Politik.
  3. Hvor gammelt er dette Udtryk? Det forekommer ialfald allerede 1751.