Side:Det norske Folks Historie 1-1-2.djvu/262

Denne siden er korrekturlest
236
Haakon Jarl.

tru Allogia samtidige med Olafs Fødsel, hvilket bliver urigtigt, om denne end regnes til 969. Om Burislav eller Boleslav er allerede talt; saavel ved denne som ved andre Anledninger har man ladet hans Regjering begynde tidligere, end det virkelig var Tilfældet. Det bliver altsaa et stort Spørgsmaal, hvor vidt Vladimirs og Boleslavs Navne oprindeligen have forekommet i Sagnene om Olaf. Det maa ej glemmes, at den Konge, der herskede i Gardarike samtidigt med Olafs Fødsel (963), nemlig Svjatoslav, virkelig havde en gammel, for sin Viisdom bekjendt Moder, den berømte Olga (s. o. S. 84)[1] og det ser altsaa ud til, at i det mindste her Vladimirs Navn er sat ind i Stedet for Svjatoslavs, med andre Ord at Vladimirs Navn kun er benyttet, fordi Sagaskriveren ingen ældre russiske Konger kjendte, eller for hvilken som helst russisk Storfyrstes Navn. Paa samme Maade skulde man næsten formode, at Olgas Navn foresvævede ham, da han nævnte Allogia, skjønt han gjorde hende til Vladimirs Kone, ej hans Farmoder[2]. For øvrigt er det i sig selv slet ikke usandsynligt, at Olaf har opholdt sig hos Vladimir. Vi erfare af de russiske Annaler, at denne allerede i Aaret 970 fik Novgorod eller Holmgard af sin Fader Svjatoslav at bestyre, og forblev her til 977, da han blev forjaget af sin Broder Jaropolk og nødt til at drage over Havet (Østersøen) for at søge Hjelp, at han kom tilbage 980, og endnu samme Aar fældte sin Broder, erobrede Kijev, og opslog her som Overkonge sin Residens. Olaf kan meget gjerne være kommen til Vladimir 9 Aar gammel (972), eller efter andres Udsagn 12; det er i saa Fald rimeligt, at Vladimirs Forjagelse 977 ogsaa har nødsaget ham til at drage bort, i sit 15de eller 18de Aar. Den Tidsregning som henfører Olafs Fødsel til 969, kommer her ganske til kort, da Olaf i sit 9de Aar (978) ej længer vilde finde Vladimir i Novgorod[3]. Hvor vidt Vladimir allerede 972 var gift, kan man ej af de russiske Annaler se. Der tales ikke om hans Børn eller Hustru, før 978; men det siges paa et andet Sted, at han havde mange Koner og Friller; nærmere kan man ikke komme denne Sag paa Spor. Den Mulighed bliver jo vistnok altid

  1. Svjatoslavs Moder Olga, gift, med Igor i Aaret 903, død 969. Hun maa da altsaa have været meget gammel. (Se Nestor ved disse Aar).
  2. Overhoved ere, som det synes, Sagaskriverne tilbøjelige til at anvende en enkelt Fyrstes Navn som Repræsentant for Landet selv, uden Hensyn til om han virkelig herskede paa den Tid, hvorom der er Spørgsmaal. Saaledes nævnes Valdemar eller Vladimir for Rusland, Burislav eller Boleslav for Pommern, og, som vi nedenfor ville finde, Olaf Kvaran for Dublin; Mattull for Finmarken have vi allerede tidligere bemerket. Dudo, der ogsaa skriver i Sagastiil, er tilbøjelig til det samme, saaledes nævner han Henrik af Tydskland i Stedet for Otto.
  3. Se Nestor ved de her nævnte Aar.