strid dog ikke vovede at give sig aabenlyst tilkjende, men sendte i al Stilhed et Bud ind, for at underrette hendes Fader om at hun var der. Erik lod hende og hendes Følge strax vise ind i en Skemme eller afsides staaende Bygning, hvor de bleve vel bevertede; kort efter vendte hendes Ledsagere tilbage, paa Thorolf, dennes sexaarige Søn Thorgils, og et Par Tjenestepiger nær. De forbleve der om Vinteren. Men imidlertid kom et Rygte om, at hun havde født en Søn, for Dronning Gunnhild, som strax besluttede at opspore Aastrid. Det kunde dog ikke ske den Vinter, da hun og hendes Sønner havde saa meget at bestille med Striden mod Haakon Jarl, som det nedenfor skal fortælles[1]. Men om Vaaren sendte hun Folk afsted for at søge efter Aastrid over hele Viken og Oplandene. Dette viser, at hendes Sønner ogsaa maa have underkastet sig disse tilligemed Viken. Udsendingerne kom tilbage, med den Besked, at hun efter størst Rimelighed var hos sin Fader Erik paa Ofrestad, og at sandsynligviis ogsaa hendes Søn var der hos hende. Gunnhild lod nu en af sine meest hengivne Venner, en mægtig Mand ved Navn Haakon[2], begive sig til Ofrestad med 30 bevæbnede Mænd, for at bemægtige sig Aastrid og Olaf. Paa Ofrestad vidste man intet herom, førend Eriks Venner en Aften underrettede ham om at en Skare Bevæbnede, udsendte af Gunnhild, nærmede sig Gaarden. Endnu samme Nat lod derfor Erik sin Datter og hendes Følge stande sig bort. Det var hans Hensigt at sende hende til en af sine gode Venner og fordums Krigskammerater i Svithjod, ved Navn Haakon den gamle. Han medgav hende paalidelige Ledsagere, og saaledes kom de seent om Aftenen næste Dag til Skaun paa Hedemarken (Stange Prestegjeld), hvor de, forklædte som Fattigfolk, bade om Nattely paa en Gaard, der tilhørte den rige, men ugjestfrie og slemme Bonde Bjørn Eiterkveisa. Han jog dem bort, men de vare heldigere paa Nabogaarden Vide hos den venlige Bonde Thorstein, der viste dem den største Gjestfrihed og Omhu. Gunnhilds Udsending Haakon kom til Ofrestad Morgenen efter at Aastrid var dragen bort. Da han ej vilde tro Erik, som forsikkrede at hun var borte, ransagede han den hele Gaard baade ude og inde. Dette medtog flere Timer, saa at Aastrid derved fik desto bedre Forspring. Endelig fik Haakon noget Nys om Aastrids Færd, og skyndte sig nu efter hende saa ivrigt, at han endnu den samme Aften kom til Skaun, hvor han tog ind hos Bjørn Eiterkveisa. Han spurgte denne, om han kunde sige ham noget til Aastrid. Bjørn fortalte, at der tidligere
- ↑ Se nedenfor, S. 28, 29. Egentlig fejdede de ej mod Haakon selv, men underlagde sig Thrøndelagen, og ventede sandsynligviis Angreb af Haakon.
- ↑ Hos Odd Munk er det Haakon Jarl, som, truet af Gunnhild med Døden, paatager sig at søge efter Aastrid. Umuligheden af at det kan forvolde sig saaledes, er indlysende; slig Magt havde Gunnhild ej over Haakon, hvilken desuden paa denne Tid var borte af Landet. Dog fortæller ogsaa Thjodrek Munk Cap. 4, at Gunnhild tvang ham til at søge efter Flygtningerne.