Side:Det norske Folks Historie 1-3.djvu/156

Denne siden er korrekturlest
138
Magnus Erlingssøn og Sverre Sigurdssøn.

den, og blev endnu liggende et Par Dage ved Munkholmen, da drog han bort igjen, uden at foretage sig mere, og vendte tilbage til Bergen, for at tilbringe Vintren der[1].

28. Sverre drager til Oslo. Magnus’s første heldige Overfald paa Nidaros.


Sverre havde ligeledes tænkt at overvintre i Throndhjem, men da Magnus nu paa sit Tog havde opdaget Ledingen og alle andre kongelige Indtægter, lige til Throndhjemsmynne, havde Sverre ikke mere til at underholde sine Tropper med for hele Vintren, end hvad Throndhjems 8 Fylker kunde indbringe, og dette var neppe tilstrækkeligt. Han besluttede derfor, da han hørte at Magnus vel var kommen søndenfor Stad med alle sine Lendermænd, at gjøre et Tog over Land ned til Viken med en Deel af sine Folk, og der forsøge, hvad han kunde udrette mod Heklungerne, efterladende en sterk Besætning under Anførsel af Erik Kongssøn og Kol Isakssøn fra Fosen[2], for at forsvare Byen og Flaaden. Sverre synes paa dette Tog ikke at have mødt nogen Hindringer, ja de Afdelinger, han sendte i Forvejen ned i Bygderne for at jage efter Heklungerne og i det mindste tage deres Gods, fik endog ikke dræbt saa faa af dem, navnlig Asser, een af Jon Vaagedrumb, og Eyvind Dyre, hvilke begge synes at have været anseede Mænd. Sverre kom denne Gang lige til Oslo, hvor han hidtil endnu ikke havde været, men som han nu, efter hvad det lader til, uden Sverdslag tog i Besiddelse. Besynderligt nok, tales der ej med et eneste Ord om de nærmere Omstændigheder herved. Da Orm Kongsbroder saavel som de fleste øvrige vikverske Lendermænd vare i Bergen hos Kong Magnus, har vel Byen været aldeles forsvarsløs, og Bymændene ude af Stand til at sætte sig til Modværge, om de end havde nok saa stor Lyst dertil. Sverre underlagde sig hele Viken, og indsatte Sysselmænd overalt i Landskabet, medens Heklungerne, som vare der, toge Flugten deels østover, deels til Kong Magnus, og berettede ham hvad Sverre tog sig til.

Da Magnus fik dette at høre, sendte han strax Orm Kongsbroder med den største Deel af Flaaden til Viken, for at jage Sverre bort, men selv besluttede han at benytte sig af Sverres Fraværelse fra Throndhjem, for at overfalde den af ham efterladte Besætning. I al Hast drog han derfor atter nordover med 7 Langskibe samt en Skude, og kom til Thrond-

  1. Sverres Saga Cap. 60, 61.
  2. Da Ivar Horte, som ovenfor nævnt, synes at have været Herre til Fosen, har Kol Isakssøn sikkert været en Mand af ringe Herkomst fra Øen, maaskee en af hans Huusmænd.