nu blev uddelt til hvert Halvrum paa den hele Flaade, for at man strax kunde have dem ved Haanden, naar de behøvedes til at udbedre en eller anden Skade. Derpaa fortsattes Toget sydefter. Da man havde naaet Sognsøen, aabenbarede Sverre endelig, hvad han for det første havde i Sinde. Det var hans Agt, sagde han, at styre ind i Sogn, og tage Bod for sine Sysselmænd, som Sokndølingerne havde taget af Dage. Da hans Mænd hørte dette, bade flere af dem om Tilladelse til at drage til Bergen, hvor de foregave at have nødvendigt Erende. Da Sverre havde Folk nok, og desuden ikke troede at der var nogen overhængende Fare, samtykkede han i deres Begjæring, og tillod dem at drage sydefter paa tre Skibe, under Svina-Peters Befaling, og der skede saaledes en ny Fordeling af Mandskabet paa Flaaden, da der kom andre i de Bortdragendes Rum.
Med de øvrige 20 Skibe styrede nu Sverre ind i Sognefjorden, og kastede først Anker ved Rutle. Derfra sendte han Bud ind til Sokndal, og lod Bønderne hilse, at hvis de ønskede mindeligt Forlig med ham, skulde de møde ham paa Hvamsø[1], hvor han til den bestemte Tid (Løverdag d. 9de Juni)[2] begav sig. De vovede ikke at udeblive, og Kongen lagde dem i en Bod af 15 Merker Guld (120 Merker Sølv), som de maatte forpligte sig til at udrede og overbringe ham der paa Stedet efter tre Nætters Frist. Men da de kom hjem, og de fortalte hvad de havde maattet love paa samtlige Bønders Vegne, blev der en almindelig Bestyrtelse; endelig enedes de om, slet ikke at udrede noget, men begive sig til Fjelds med alt deres Gods, saa at Sverre, om han kom, skulde finde Bygden ganske øde. Kongen ventede ved Hvamsø, indtil den aftalte Tid var forløben, men der kom ingen Bønder (Tirsdag d. 12te Juni). Da han saaledes kunde skjønne, at det var deres Hensigt at bryde Forliget, lettede han Anker, og sejlede ind efter Fjorden. Da han kom forbi Syrstrand til det Sted, hvor Fjorden deler sig, sendte han Ulf af Lauvnes og Thorolf Rympel, der nu var Høvding for Gjesterne, med ti Skibe ind til Kaupanger, for, som han sagde, „at gjøre Ild paa i Badestuerne der, og tage sig betalt for Arbejdet som de bedst kunde og vilde“. Dette lode de sig ikke sige to Gange, og da de kom til Kaupan-
- ↑ Hvamsø, nu omstunder urigtigt skrivet „Kvamsø“ efter Udtalen, ligger, som bekjendt, strax udenfor Balestranden, skraas ovenfor Vik, til hvis Prestegjeld det hører, men har selv Annexkirke.
- ↑ Dagen nævnes ikke udtrykkeligt i Sagaen, men da det siden heder, at han efter at have oppebiet den bestemte Termin af tre Nætter ved Hvamsø, endelig begav sig videre og kom om Onsdag Aften til Sokndal, maa hine tre Nætter have været fra Løverdag – Søndag, Søndag – Mandag, og Mandag – Tirsdag. Mødet paa Hvamsø var altsaa om Løverdagen d. 9de.