Side:Det norske Folks Historie 1-3.djvu/500

Denne siden er korrekturlest
482
Inge Baardssøn og Erling Steinvegg.

Foka i Bergheimshered een, Thord Dokka een, Hundulf Hetta og Gunne lange i Skien to, Gyrd Benteinssøn i Visedal[1] een, Thorstein Thjov[2] een, og Jon Drottning ved Elven to. I alt byggedes 24 Skuder, medens Erling selv skaffede den største Deel af Mandskabet[3]. Da Baglerne droge sydefter fra Hedemarken, indfandt igjen Birkebeinerne sig i deres Sted, og to af Inges Sysselmænd, Frederik Slafse og Gjavvald Gaute, toge sit Sæde i Hamar, men ikke uden en betydelig Troppestyrke, da de altid maatte være belavede paa Overfald af Baglerne, af hvilke flere Sværme endnu strejfede om paa Oplandene, og som desuden begunstigedes af Biskop Ivar, der, om han end havde forligt sig med Kong Haakon, ikke desto mindre hadede hans Frænder og Birkebeinerne af inderste Hjerte[4].

Tilstanden i Viken og paa Oplandene maa i denne Tid have været beklagelig, thi formedelst Ufreden maatte Sysselmændene, hvad enten de hørte til Baglernes eller Birkebeinernes Parti, have store Skarer af Krigsfolk om sig, saavel naar de sad i Ro, som især naar de rejste om i Syslen, og da der ikke længer var nogen Haakon Sverressøn til at holde de raae Krigere i Tøjle, kan man være forvisset om at Bønderne maatte lide den største Overlast, og at Krænkelser af Huusfreden og Ejendomssikkerhed hørte til Dagens Orden. Et Exempel herpaa er os opbevaret, fornemmelig, som man kan see, fordi Voldsmanden ved denne Lejlighed fik Løn som forskyldt. Baglerhøvdingen Jon Drotrning havde, som det nys er omtalt, Syssel øster ved Elven, hvor han lod to Skuder bygge, og rejste imidlertid heel mandsterk om i sin Syssel paa Gjesterier. Blandt dem, han gjestede, var en Bonde ved Navn Thrond, som havde en smuk Kone, der behagede Jon særdeles meget. For at faa hende i sin Magt bad han dem begge en Dag komme op til ham i et Loft eller øvre Stokverk, hvor han havde sit Kammer; de kom nok saa troskyldigt, og Konen gik først ind, men da Manden vilde følge efter, stødte Jon ham ud, og slog Døren i Laas. Da Thrond siden klagede herover, gav Jon ham usande Beskyldninger, lod ham gribe og binde fast til Halen paa en Hest, og saaledes slæbe ned til Skibene. Han kom ikke løs, førend han udbetalte Mark Guld (4 Merker Sølv), og priste sig enda lykkelig, at

  1. Visedal er det Dalføre, som dannes af det nuværende Gerestads og Søndeleds Sogn. Hvis P. Claussøn ikke har skrevet Fejl, har altsaa denne aller østligste Deel af Agder været underkastet Baglerne.
  2. P. Claussøn tillægger: „Skottenes“, hvilket vistnok er Fejl enten for Sotanes i Ranrike eller Slaattenes ved Langesund.
  3. Listen over disse Sysselmænd er fuldstændiggjort ved at sammenholde begge Sagabearbejdelser.
  4. Inge Baardssøns Saga, Cap. 7, udførl. Bearb. hos P. Claussøn, i Fornm. Sögur IV. S. 114–116.