og, hvad mere var, skulde have lovet Thord paa hans Begjæring at holde Gissur fra at komme Skagfjordingerne til Hjelp. Gissur lovede ogsaa at komme. Imidlertid havde dog Thord været hurtigere paa Ferde end han og maaskee Brand selv havde nogen Formodning om. Gissurs Svar kom til Brand i Paaske-Ugen. Men allerede fjerde Paaskedag havde Thord et Møde med samtlige Bønder i Heredet paa sin Gaard Grund, og erklærede der sin Agt, at angribe Skagfjordingerne, og, som han kaldte det, søge Oprejsning for lidte Fornærmelser. Ingen sagde Nej dertil; hans egne Folk ytrede endog den største Glæde derover. Fire Dage derefter var han allerede paa Vejen, og kom Tirsdag Aften den 17de April til Silvrastad i Skagafjorden med 5 til 600 Mand. I Spidsen for hans nærmeste Ledsagere var nu hiin Eyjulf Thorsteinssøn, hvis Fader Thorstein Jonssøn fra Hvamm i Vatnsdalen tre Aar i Forvejen var bleven overfaldt af Thord, og som selv dengang med Nød og neppe undkom. Thords Hær tilbragte Natten ude paa Sletten ved Silvrastad[1], og satte Spydene fast i Jorden. Om Natten blæste der op en heftig Vind, saa at det hvinede i dem: af denne Lyd vaagnede mange, troede Fienden var kommen, og gav sig til at slaas med hinanden indbyrdes i Mørket, saa at endog een faldt, og mange bleve saarede. Efter dette Uheld fortsatte de Toget ned imod Brand, der imidlertid havde samlet en Styrke paa 720 Mand, og stillet sig ved Videmyre, en Miils Vej vestenfor Flugumyre. Nogle Gejstlige søgte at megle Forlig, og bragte det dertil, at der sattes en kort Grid, for at man kunde begynde at underhandle; men da Thord ikke vilde høre om andet end Selvdom, og Skagfjordingerne derimod vilde have Gissur og en af Thord opnævnt Mand til at dømme, bleve Underhandlingerne afbrudte. Brand tilbragte Natten paa Videmyre, hvor ogsaa han havde et Uheld, nemlig at hans egen Broder og henved 30 Mand faldt i Afmagt og bleve ukampdygtige; den følgende Morgen tidligt satte de over Blanda, og stillede sig i Fylking paa et Nes nærved Flugumyre, kaldet Haugsnes, der dannes af Blanda og den deri faldende Djupadalsaa. I denne, som de troede, temmelig faste Stilling oppebiede de Thords Angreb. Nordmanden Eystein hvite, hvilken vi allerede tidligere have omtalt som Formand og kongelig Hirdmand, var den, der fylkede Brands Hær og rimeligviis valgte Stillingen.
Thord tilbragte Natten paa det nærliggende Ulfsstad, og drog derfra mod Brands Hær. Men i Stedet for at angribe denne i Fronten,
- ↑ Silvrastad saavel som Haugsnes m. m. ere i samme Dal og ikke langt fra de samme Steder, hvor Forliget til Flatatunga 1234 og Slaget paa Ørlygsstad 1238 stode, se ovenfor III. S. 912, 990. Videmyre og Flugumyre ligge paa hver sin Side af Blanda, hiint i Vest, dette i Øst.