Side:Det norske Folks Historie 2-1.djvu/141

Denne siden er korrekturlest
123
1332. Vaar. K. Magnus bliver myndig.

1332 siges at være „tilsat af Raadet til at forrette Lagmandsembedet i denne Stad indtil en ny Lagmand kommer“[1], medens det i det nysnævnte Konge-Brev af 24de April heder om ham, at han, da hiint Brev af 9de August udstedtes, „sad i Lagmands Sted efter Thoralde Brandssøns Død“, altsaa nu ej længer forvaltede Embedet: bliver det heel sandsynligt, at Acten har fundet Sted i April Maaned, og intet ligger da nærmere at antage, end at det er skeet paa hans Fødselsdag, hvilken, som det tidligere er viist, netop indtraf i Slutningen af April[2]. Hvad Myndigheds-Erklæringen for Sverige angaaer, da er det her vanskeligere at finde andre bestemte Data, end hvad der kan hentes fra den oftere omtalte Fredsslutning med Danmark, hvilket dog i og for sig er tilstrekkeligt. Thi man har et Brev fra Kong Magnus, dateret Stockholm d. 23de April 1332, under hans Secret eller mindre Segl, tilligemed Knut Drottsetes[3], og det er aabenbart at dette maa være udstedt af Drottseten paa egen Haand, medens Magnus endnu var i Norge, thi han kunde ikke være den 23de April i Sverige, naar han var den 24de i Norge. Eller ogsaa maatte man antage, at Cantsleren i hans Navn har beseglet det norske Brev, medens han var i Sverige, hvilket dog er lidet rimeligt, da han i alle Fald kunde, som hidtil, lade denne handle paa sine Vegne. Derimod ville vi see Kong Magnus i sit eget Navn og under Rigsseglet, uden at nogen Drottsete eller Medudsteder nævnes, at udstede et Brev i Kalmar den 19de Juni, saavelsom et andet i Søderkøping den 9de August under sit Secret[4]; og her optræder han som fuldmyndig.

  1. Dipl. N. I. 216.
  2. Se ovf. V. 2 Side 627, 628, og Noten. Her er det viist, at Magnus’s Fødsel sandsynligst faldt i April 1316. Men hvis hans Fødselsdag indtraf tidligere, end 19de April, er det vel muligt, at Myndighedserklæringen i 1332 er udsat til denne Dag, som da var 1ste Paaskedag, for Langefastens Skyld.
  3. Dipl. Sv. 2922. Det er et Forbud mod Haandverkere og Smaahandlere ved Folklands Thingsted at drive deres Næring her, med Befaling at flytte ind til Sigtuna, Stockholm eller andre større Stæder. Der gives rigtignok Breve af K. Magnus udstedte i Stockholm d. 27de Juli og 30te Aug. 1331, Dipl. Sv. 2867, 2875, hvor hverken Raad eller Drottsete omtales, og hvoraf det første er udstedt under hans Secret, af hvilke man ved første Øjekast lettelig skulde forledes til at tro, at han handlede som myndig Konge, men undersøger man foregaaende Breve af 1331 og 1330, (f. Ex. Dipl. Sv. 2845, 2807, 2773), finder man det samme, altsaa, kan man intet deraf slutte. Det er desuden umuligt, at han, som vi af det ovenomtalte Brev af 9de August 1331 see, da kunde være i Bergen, naar han den 27de Juli og 30te August var i Stockholm; da nu hans Nærværelse i Bergen paa den Dag er hævet over enhver Tvivl, maa følgelig de stockholmske Breve være udstedte i hans Fraværelse og i hans Navn.
  4. Dipl. Sv. 2931 og 2940. I det første stadfestes den skaanske Geistligheds Pri-