til Raudarthings og Thveitathings Kirker, som Biskop Viljam havde undladt i rette Tid at besette, hvorfor Udnævnelsen tilkom Erkebiskopen. Saadant som dette, er vist oftere indtruffet. De, som Eiliv udnævnte, vare bergenske Geistlige[1], og overhoved synes det, hvad ogsaa Beliggenheden gjør rimeligt, at Bergen var det Sted i Norge, hvormed Hjaltland især stod i Forbindelse. Det erfares endog, at Hjaltland efter et frivilligt Løfte af Indbyggerne, for at deres Land skulde være frugtbart, svarede en aarlig Afgift til St. Sunnivas Alter i Bergen af Meel, kaldet Sunnive Meel[2]. Men ellers stod vistnok den kirkelige Bestyrelse af Hjaltland under Archidiaconen, der upaatvivleligt enten udvalgtes af Capitlet i Kirkevaag, eller maaskee umiddelbart udnævntes af Biskopen, og denne Prælat var derfor vistnok stedse eller fordetmeste en Skotte. I 1360 nævnes som Archidiacon en Villjam Jonssøn af Buchan, der endnu findes i Embedet 1369[3] og maaskee allerede var udnævnt ved den Tid, vi her nærmest have for Øje.
Vi vende nu tilbage til Kongerne og maa atter med Beklagelse gjentage, at Begivenhederne i Sverige nu optog den meste Opmerksomhed, saa at der lidet eller intet meldes om, hvad der foregik i Norge, ja at endog vore egne Breve tie stille om, hvad den unge Konge og hans Raadgivere toge sig fore. Kong Magnus ilede strax efter sit føromtalte Ophold i Bergen tilbage til Sverige, hvor vi allerede i December 1355 finde ham i Stockholm, og hvor han forblev i hele Aaret 1356, fornemmelig opholdende sig paa den østlige Kant[4], og optagen af alle de Stridigheder, der nu udbrød mellem hans Søn Erik og hans Yndling Hertug
- ↑ Samll. VI. S. 502. De saaledes udnævnte Prester heed Thorkel Haanevssøn og Herbrand. Muligt, at den første oprindeligt har været fra Øerne, hvor Navnet Haanev var hyppigt.
- ↑ Suhm, XIII. S. 368. Naar der tales om „Frugtbarhed“, synes det, som om man nærmest maatte have tænkt paa riigt Fiskeri.
- ↑ See det nysnævnte Brev af 1360, Dipl. N. III. 310, samt Forliget af 1369, D. N. I. 404. I 1391 var der en Archidiaconus ved Navn Walter af Buchan, maaskee Brodersøn af denne, D. N. II. 525.
- ↑ Kongen og Benedict Algotssøn var den 8de Decbr. 1355 i Stockholm, Dipl. N. III. 287, ligeledes finde vi Magnus i Stockholm den 21de og 23de Febr. Den 21de Marts var han i Uppsala (ved Markedet?), den 1ste April sad han Dom paa Thorsharg (Thorshella), den 13de Mai var han atter i Stockholm, den 2den Juli formodentlig i Ljodhuus (D. N. II. 332), den 25de atter i Stockholm, den 18de Septbr. i Arboga, den 28de i Stockholm, ligesaa 28de Octbr. og 15de Novbr.