Heste, som de havde mistet i den sidste Fejde, under Forpligtelse til at lide Maning i Lund, hvis Betaling ej skete til den 16de October, og desforuden erstatte Fordringshaverne det Udlæg, de maatte have, eller det Tab, de maatte lide ved at skulle kræve dem personligt[1]. Dette viser noksom, at Albrecht og hans Adelsmænd maa have været brydsomme Forbundne, og at han ikke nøjede sig med de store Fordele, han allerede havde opnaaet. Deels for at opdrive Penge hertil og formodentlig meget andet, deels vel ogsaa for at tage sine nye Forleninger i Besiddelse, var det formodentlig, at Erik om Sommeren drog over til Finnland, medens Magnus blev tilbage i Halland eller deromkring[2]. Da Erik om Høsten var kommen tilbage fra Finnland, lod han, uden at man kan see med hvad Ret, visse opnævnte Mænd blandt Indbyggerne i Uppland og andre hans Faders Besiddelser beordre til at møde i Arboga, og forandrede siden denne Bestemmelse derhen, at de skulde indfinde sig i Vesteraas for at lade sig føre af Finvid Ragnarsøn, en af hans Mænd, til Arboga, hvor denne skulde sige dem nærmere, hvad de havde at gjøre. Denne sidste Befaling[3] er udstedt den 21de Oktbr. fra Vesteraas, der laa i hans Faders Landsdeel, og han indskjærper endydermere de Opnævnte „at fare spageligen frem i hans Lande“, som om disse Landskaber skulde tilhøre ham. Altsaa maa han have optraadt, som om han var Herre derover, hvad nu end Hensigten med Udskrivningen af denne Samling har været, om det var for at begynde en ny Fejde, eller for at tiltvinge sig en Skat. Der er Tegn til, at Erik ogsaa udførte andre Regjeringshandlinger i disse Landskaber, som
- ↑ Styffe, Bidrag, No. 22, S. 38. Summen angives til 510 Mrk., 10 Gros, 2 Skilling.
- ↑ Man finder Kong Magnus i Fjeraas i Halland d. 3die Juni, og Sønnen Erik i Viborg i Finnland d. 15de August, i Aabo den 7de September (Porthan ad Juusten. S. 260). Porthan anfører S. 466 ogsaa et Brev, der siges at være udstedt af Magnus i Aabo den 8de Sept. 1357, men det er tydeligt, at Aaret er fejlskrevet for 1347. At Magnus var paa Baagahuus eller i detmindste ventedes der sidst i September 1357, maa man næsten slutte af Dipl. N. I. 350, hvorom mere nedenfor.
- ↑ Den er aftrykt hos Lagerbring, til. 438. Da der i denne Besaling heder, at de allerede til Arboga opnævnte Folk skulle indfinde sig i Vesteraas, er det klart, at der er udgaaet en tidligere Befaling til dem om at møde frem i Slængte. Befalingen er udstedt til Indbyggerne „i Upplandene og sydheds;“ det sidste maa betyde „Syd for Heden eller Heiden“, og det kunde maaskee verre et Spørgsmaal, om ikke dette Udtryk staar i Modsætning til „Ovanskogs“; i saa Tilfælde har Erik alene meent Indbyggerne søndenskogs og de af Upplandene (Folklandene ved Mælaren), der led under ham, og saaledes ikke henvendt Befalingen til andre end sine egne Undergivne. Men han har dog befalet dem at møde frem i Arboga og Vesteraas, der tilhørte hans Fader.