Throndstadfolkene og Sira Eystein Aslakssøn hørte. Det er ej usandsynligt, at Peter Nikolassøn, Rane Eivindssøns Svigersøn, for en Tid forflyttedes did efter først at have været i Alastarhaugs Syssel paa Haalogaland, og at han ikke førend i 1388 gik til Ryfylke, vigende Pladsen for Benedict, thi i 1385 see vi ham kjøbe Gods paa Eker. Dog tør intet paastaaes derom med Vished[1]. Sysselmand eller rettere Hirdstjore i Borgesyssel var vel, som vi have seet, Hr. Jon Hafthorssøn, dog havde ogsaa Agmund Bolt, som det heder, Kongens Aleigemaal i samme Syssel ved 1387 og forestod Syslen idetmindste i den øvre Deel endnu i 1393[2], efterat han allerede var bleven Foged paa Akershuus. Dette Forhold er ikke ret klart. Formodentlig har Hr. Jon Hafthorssøn som Hirdstjore neppe befattet sig med alle enkelte Forretninger, efterat han blev gammel og svag, men har fundet sig i, at en Deel blev overladt Agerland, eller at denne idetmindste blev forlenet med visse Indtægtsposter. Det lader endog til, at endnu flere Mend ved Siden af Agmund og Hr. Jon her have haft mindre Forleninger[3]. Hvo der havde Ranrike-Syssel og Elve-Syssel, det sidste tilligemed Baagahuus, er uvist. Det sidste nævnes meget sjeldent og var maaskee, som vi allerede have nævnt, pantsat til.Stæderne. I Skidu- eller Skiens-Syssel have vi allerede nævnt Bjørn Thorleifssøn paa Bjørnthveit som Indehaver af Syslen ligefra 1372 til 1385, saa at han altsaa maa være bekræftet i Syslen af Dronningen ved Tronskiftet; maaskee han ogsaa for en Deel har haft den i Pant.
- ↑ Om alle de her nævnte Mend og Tiden, naar de havde Syslerne, er der allerede i det foregaaende handlet, saa at vi kun behøve at henvise dertil.
- ↑ Dipl. N. II. 501. IV. 619. Her siges han at have en Ombudsmand paa Vime; da han i 1393 lod Gyrid Hallvardsdatter afstaa sig nordre Thumn for hendes Faders Bøder, synes han og at have handlet i Egenskab af Sysselmand for denne Deel af Borgesyssel. Imidlertid seer man af Nicolaus Gørzes Optegnelser om danske og norske Lehn omkring 1425, altsaa ikke fuldt 150 Aar efter Kong Olafs Tronbestigelse, at Vime Skibrede da laa til Akershuus Slot, og den synes efter Udtrykket at dømme, at have ligget længe dertil, da dette ei omtales som nogen nyligt skeet Forføjning. Der er saaledes al Grund til at antage, at Skibreden allerede paa Agmund Bolts Tid var forenet med Fogderiet paa Akershuus, maaskee for at forbedre Indtægterne. Maaskee var det endog netop Agmund Bolt, der sit denne Foranstaltning tilvejebragt, da han formodentlig har hast Pant i Vime Skibrede og derfor ikke kunde fravige den.
- ↑ Det er nemlig ikke usandsynligt, at Borgesyssel allerede nu var udstykket i flere Smaa-Lehn, nemlig Idde og Aabygge Skibreder, Ingedal, Skjæberg, Marker, Eidsbergs Skibrede, Frølands Skibrede, Vime Skibrede, Skauns Skibrede, Tune Skibrede, Rode Skibrede, Rygge Skibrede, Odensø. (See nye danske Magazin, VI. S. 324). Vi finde f. Ex. Hr. Gyrd Gyrdssøn allerede i 1305 som Sysselmand i Frølands Skibrede, og der er al Sandsynlighed for, at han da allerede i lang Tid havde været det. (Dipl. N. IV. 754).