Side:Det norske Folks Historie 2-2.djvu/310

Denne siden er korrekturlest
262
Olaf Haakonssøn.

Margretes Nærværelse i Norge, og for hvis Skyld hun, som det lader til, gjerne endog var draget tidligere paa Aaret herop, hvis ikke de vigtige Forhandlinger med Greverne af Holsten, og siden med Hansestæderne samt maaskee med Kong Albrecht havde holdt hende tilbage i Danmark. Men saavidt man kan see, blev der intet af, at de norske Raadsherrer indfandt sig ved Mødet i Vordingborg, saaledes som Dronningen havde bebudet. Der er intet.Spor af deres Nærværelse, tvertimod kan man endog bevise, at de fornemste Raadsherrer ej vare tilstede der, men meget langt borte. Thi Mødet sluttedes ikke førend efter den 29de September[1], hvad enten nu Forhandlingerne vare langvarige eller, trods Dronningens foregivne Hastverk, begyndte senere end aftalt, og derimod .var Norges Drottsete Hr. Agmund Finnssøn, der mindst af alle kunde have manglet ved et saadant Møde, den 8de October i Bergen tilligemed flere andre Raadsherrer og afsagde da hiin føromtalte Dom i Sagen mellem Malise Sperra og Hafthorssønnerne. At Hr. Agmund og maaskee flere Raadsherrer med ham skulde have været ved September Maaneds .Udgang i Vordingborg og allerede den 8de October næstefter kunde være i god Ro i Bergen og der afsige en vigtig Dom, hvortil vist flere Dages Forberedelse udfordredes, maa vel betragtes som en Umulighed.

Af alt dette synes man saaledes at maatte slutte, at Dronningens og Kong Olafs paatænkte Reise til Norge fremdeles udhaledes, indtil det blev for sildigt at tænke derpaa i dette Aar. Imidlertid var der dog indtruffet en Begivenhed, der synes at maatte have gjort det dobbelt magtpaaliggende for Dronningen personligt at gjeste Norge. Erkebiskop Nikolas Ruser var nemlig død – Tiden kjendes ikke nøje, men det maa vel have været i September, October eller November[2] – og det maatte saaledes være ønskeligt for hende nu at kunne være tilstede i Landet for des bedre at kunne indvirke paa Valget af hans Eftermand. Naar der alligevel ikke blev noget af Reisen, maa Aarsagen formodentlig søges i langt vigtigere Anliggender, der paa denne Tid krævede hendes Nærværelse i Skaane. Der er nemlig, som forud antydet, al Anledning til at tro, at Kong Albrecht ved Sammenkomsten med Margrete i

  1. Paa denne Dag sluttedes Freden med Sørøverne, s. o. S. 225.
  2. Han nævnes udtrykkeligt som Medudsteder af det sidste blandt hine foromtalte Indulgensbreve, dateret d. 29de Juli 1386, altsaa levede han vel endnu i Begyndelsen af August. Men senere end i October kan han neppe nære død, da man altid maa beregne nogen Tid, for at hans Efterfølger Vinalde i Bergen kunde erfare Dødsfaldet, begive sig først til Dronningen, siden til Italien, samt komme tilbage til Danmark i det allersildigste ved Begyndelsen af August Maaned i det følgende Aar. Ifølge Erkebiskopslisten i Scr. r. D. IV. 616 skal Nikolas have siddet som Erkebiskop i fem Aar, hvilket vil flaa nogenledes til, naar vi sette hans Indvielse til Høsten eller Vintrens Begyndelse 1381.