Side:Det norske rigsraad.djvu/106

Denne siden er ikke korrekturlest
90


Idet saaledes geistligheden atter i et større antal traadte ind imellem de kongelige raadgivere, opnaaede kongen derved at faa en forøgelse af de brugbare kræfter, som han kunde anvende i monarkiets tjeneste. Den høiere geistlighed havde nylig været baronernes medbeilere; i raadet kunde de gjensidig holde hinanden stangen. Men geistligheden bragte tillige en sum af dannelse og kundskab ind i raadet, som maatte være meget nyttig. Kong Haakon havde jo heller ikke alene vendt sig til den høiere geistlighed. Som allerede omtalt, synes han ogsaa at have optaget dens lavere medlemmer mellem sine raadgivere og at have anvendt disse i betroede hverv.[1] Han brød ogsaa bestemt med den sædvane, som i nogen tid før ham havde været fulgt med at tage en verdslig mand til kansler, naar han kun havde geistlig dannelse.[2] Hr. Aake var presteviet, og embedet vedblev fra nu at være knyttet til en høiere geistlig stilling, provstembedet ved Mariakirken. Naar kong Haakon gav den ved denne kirke ansatte geistlighed rang med baroner og riddere,[3] er det heller ikke umuligt, at han derved har taget hensyn til raadet. Idet disse geistlige, der vare ansatte af ham og afhængige af ham, fik rang med de klasser af hirden, der vare kongens selvskrevne raadgivere, maatte de vel ogsaa faa den samme ret som disse. Saalænge kongen ikke havde kunnet fratage baroner og riddere den adgang, de havde til at være med i det større raad, kunde han paa den maade ialfald opveie disses indflydelse og forøge den monarkiske karakter, som det stemte med hans anskuelser at give den hele kreds af kongelige raadgivere.

  1. P. A. Munch antager (Norske folks historie, IV, 2, s. 477), a Ivar Olafssøn, den senere kansler, allerede i 1307 maa have været medlem af raadet, idet han da i December maaned sendtes til Aaby for at underhandle med de svenske hertuger, og at han ved denne leilighed benævnes herrer. Dette er dog neppe en aldeles sikker slutning, skjønt det kan være meget rimeligt, at han paa denne tid kan have staaet i et nærmere raadgiverforhold til kongen. Heller ikke er der vel noget sikkert vidnesbyrd for, at Ivar førte herretitel, i den maade, hvorpaa han omtales i Aaby-overenskomsten af 17de Decbr. 1307. Dipl. Norv., VII, no. 40 og Dipl. Svec., II, no. 1566: domini Asserus Jonsson et Ivarus canonicus Bergensis. Ved de svenske herrers navne i samme brev staar dominus gjentaget foran hvert enkelt.
  2. Saadanne kunde dog fremdeles ogsaa under kong Haakon for længere tid varetage kanslerembedets forretninger, men opnaaede rigtignok ikke derfor den dermed følgende værdighed og titel.
  3. Smlgn. ovenfor, s. 77 flg.