Side:Det norske rigsraad.djvu/365

Denne siden er ikke korrekturlest
349


Raadets hovedbeskjæftigelse i denne tid var som landets øverste domstol. En saadan kunde ikke savnes inden rigets grænser, og det blev derfor en naturlig følge af forholdene, at rigsraadet fremdeles maatte udøve kongens dømmende myndighed, dels samlet, naar det havde sine regelmæssige møder, dels gjennem et mindre tal af dets medlemmer. Sandsynligvis har der endnu været adgang til fra rigsraadets domstol at indanke sin sag for kongen. Navnlig kunde dette ligge nær, naar det kun var det søndenfjeldske eller nordenfjeldske raad, som havde afsagt den dom, der paaklagedes; men det kunde dog ligesaa vel ske fra det samlede raad, rigtignok som regel blot, naar kongen var i landet selv. Det sidste synes imidlertid ikke altid at være bleven overholdt[1]. Hvorledes i denne henseende forholdet stillede sig mellem de domme, der afsagdes af rigsraadet, af dettes faste kommissioner eller paa de af kongen i henhold til haandfæstningen (§ 18) anordnede retterthing, lader sig ikke sikkert afgjøre. Maaske kunne de sidste have været betragtede som repræsenterende kongens øverste dommermyndighed uden appel. Dog kan ogsaa dette være tvivlsomt.[2] At der har været nogen forskjel mellem de anførte domstole, synes dog rimeligt.[3] Heller ikke lader det sig med sikkerhed afgjøre, i hvilke tilfælde raadet kunde samles efter indkaldelse af erkebiskopen, og naar det behøvede kongens fuldmagt, samt hvorvidt der i denne henseende har været gjort nogen forskjel paa dets domme.[4] Hvor raadet optraadte som dømmende, var det, ligesom tidligere (s. 326), den regelmæssige fremgangsmaade at tilkalde en eller flere lagmænd. Dette blev efterhaanden saa almindeligt, at disse ogsaa medtoges, hvor raadet afgjorde spørgsmaal vedkommende rigets lovgivning, uden at de dog af den grund alle kunne betragtes som virkelige medlemmer af raadet.

Landvist blev nu som tilforn meddelt af kansleren, hvis eneste forretning dette var udenfor deltagelsen i de sædvanlige raadsmøder. I hele kong Hans’s tid var embedet forenet med

  1. Smlgn. T. H. Aschehoug, Norges offentlige ret, I, s. 221 flg.
  2. Smlgn. T. H. Aschehoug, anf. st., I, s. 222.
  3. Smlgn. hvad der s. 347 flg. er meddelt om, at det søndenfjeldske raad underkjendte en dom, der var afsagt af det nordenfjeldske, og samme side, note 2.
  4. Smlgn. T. H. Aschehoug, anf. st., I, s. 220; Danske magasin, tredie række, II, s. 18. – Dipl. Norv., II, no. 1017, et af kansleren 15de Marts 1502 i Oslo »efter rigens raads raad, samtykke og fuldmægtige befaling paa Norges riges vegne« udstedt landsvistbrev synes at antyde, at raadet er optraadt ganske selvstændig.