Snare Aslakssøns vedkommende er det ogsaa vist, at han havde eiendomme paa Oplandene, der hørte til hertugdømmet.[1] Hr. Bjarne Lodinssøn har maaske ogsaa, hvis man tør slutte af en enkelt antydning, før hertugens thronbestigelse staaet denne nær,[2] men befandt sig dog senere i et fiendtligt forhold til den nye konge. Saafremt den formodning er rigtig, hvorefter han skulde være en søn af Lodin Lepp,[3] maa han have hørt hjemme i det vestenfjeldske, maaske dog i Ryfylke. Hr. Sighvat af Leirhole havde hjemme i Valdres, men var maaske gjennem interesser og familieforbindelser fuldt saa meget knyttet til Sogn.[4] Valdres og Hallingdalen hørte desuden, som dele af Gulathingslagen, neppe til hertugens forleninger, saadan som de øvrige Oplande. Bjarne Audunssøn var vistnok fra Østlandet. Men da han især synes at have havt eiendomme paa Vestfold, som netop ikke hørte til hertugdømmet, kan der heraf ikke udledes noget, som taler for, at han af dette hensyn har været fremtrukken af Haakon.
Selv om det nu kunde antages, at samtlige her nævnte mænd allerede have været Haakons fortrolige raadgivere i den tid, da han var hertug, bliver det dog ikke dermed givet, at raadets flertal i hans første regjeringsaar netop har bestaaet af mænd, som han havde prøvet, og til hvem han havde fattet tillid før sin thronbestigelse. Uagtet der kun for en del kan erhverves nærmere oplysninger om de øvrige kongelige raadgiveres hjemstavn, og disse saaledes nok tildels kunne have været fra de tidligere hertugelige landsdele, er der alligevel ikke tilstrækkelig grund til derpaa at støtte en saadan paastand, som den, der er fremsat af P. A. Munch. Det er desuden tvivlsomt, hvor-
- ↑ Dipl. Norv. II, no. 126. Under forudsætning af, at man i slutningen af det smstsds. IV, no. 16 aftrykte udkast kan udfylde ...rone Aslaci til Snarone Aslaci, har han allerede i 1297 staaet hertugen meget nær, uden at han dog endnu paa den tid havde opnaaet ridderværdigheden. Snare Aslakssøn nævnes i dette udkast som nærværende ved hertugens side tillige med kansleren hr. Aake og ridderne hr. Sæbjørn Helgessøn, hr. Basse Guthormssøn og endnu en tredie. Hr. Basse var ogsaa en af Haakons høitbetroede mænd og kan saaledes nok have hørt til dennes nærmeste raadgivere, uagtet han neppe udtrykkelig nævnes som saadan i noget nu bevaret diplom. Smlgn. s. 68, note 2.
- ↑ Dipl. Norv. I, no. 92, s. 84. Smlgn. P. A. Munch, Det norske folks historie, IV, 2, s. 332.
- ↑ Historisk tidsskrift, anden række, II, s. 24.
- ↑ Historisk tidsskrift, anden række, II, s. 51.