Side:Diplomatarium Norvegicum 1-2.djvu/41

Denne siden er ikke korrekturlest
III. TABELLERNE OG DERES BRUG.

Ved Hjælp af Tabel I. reduceres Kongens, Regjeringsaar til Christi Aar samt findes Paaskedagen og Söndagsbogstavet for Tidsrummet 1263–1481. Da Rummet tillod det, ere Söndag Septuagesima og Pindsedag tillige anförte, hvorved Beregningen for de mellemliggende rörlige Fester lettes. Fra 1482 til 1561 er i Tabel II. kun Paasken og Söndags-Bogstavet anfört, da Regningen efter Kongens Aar i denne Tid er usædvanlig. I Tabel III. findes de brugeligste rörlige og urörlige Helgen- og Festdage, og Tabel IV. er en almindelig Kalender for julianske Aar, hvori samtlige Söndage i Aaret ere angivne. Endelig er som Tabel V. tilföiet en Söndagsbogstav-Cyklus, for det Tilfælde, at man önsker at benytte Tabel IV. for et juliansk Aar, udenfor Tidsrummet i Tab. I. og II. For at finde et juliansk Aars Söndagsbogstav lægges 9 til Aaret og divideres Summen med 28. Den udkomne Rest viser Söndags-Bogstavet i Tab. V. Skudaarene have to Söndagsbogstaver, hvoraf det förste gjælder til Skuddagen 24 Febr. excl., det andet efter samme (24 Febr.–31 Decbr.). Bliver der ingen Rest, er Divisor selv (28) det sögte Tal. Naar Aarets Söndagsbogstav er fundet, viser det samme Bogstav i Tabel IV. det givne Aars samtlige Söndage, bvorefter Ugedagen let findes.

Til Veiledning ved Tabellernes Brug i forskjellige forekommende Tilfælde meddeles her nogle Exempler.

1. Snorre beretter i Harald Haardraades Saga cap. 9O, at Slaget ved Standford-Brygge, hvori Kong Harald faldt, holdtes Mandag efter Mathæusmesse 1066. 1066 + 9 er 1075, som divideret med 28 giver 11 til Rest. Efter Tab. V. giver 11 Söndagsbogstav A. I Tab. III. findes Mathæusmesse at være 21 Septbr., og i Tab. IV, at 24 Septbr. har Bogstav A, fölgelig er den Söndag efter Mathæus. Kongen faldt om Mandagen, altsaa den 25 Septbr.

2. Dipl. Norv. I. No. 908 er dateret: anno 1474 feria qvarta proxima ante festum Philippi et Jacobi. I Tab. III. findes, at feria qvarta betegner Onsdag, og at Philippi et Jacobi Dag er 1 Mai. Man söger derpaa Söndagsbogstavet for Aaret 1474 i Tab. I. sidste Rubrik eller udregner det efter den givne Anvisning, og finder at det er B. Af Tab. IV. sees da, at 1 Mai selv er en Söndag, og Onsdag næstför altsaa 27 April, som det i Overskriften er angivet.

3. Dipl. No. 744 er dateret Langfredag i Kong Eriks (af Pomern) 45 Aar. I 1ste Tab. 2den Rubrik findes Eriks 45 Aar at gaa fra Septbr. 1433 til Septbr. 1434; fölgelig hörer Paasken til 1434; denne findes da for dette