Side:Folkevennen- et tidsskrift (IA folkevennenetti10fremgoog).pdf/156

Denne siden er ikke korrekturlest
145


Om Behandling af en Husmandsplads,
eller
en kort Beretning om Gudbrand Aasbakkes Jordbrug.
(Af C. T. Christensen.)

Allerede i flere Aar har Husmand Gudbrand Aasbakkes Jordbrug og hele Bedrift vakt megen Opmærksomhed i Omegnen, og det var derfor naturligt, at jeg tog Anledning til, under mit Ophold i hans Bygdelag, at besøge og nøiagtig sætte mig ind i den Maade, hvorpaa han har drevet Pladsen Aasbakke. Jeg fandt i Gudbrand en tænksom og kraftig Mand, der ret syntes skabt til at udføre noget mere end sædvanligt; og at han ogsaa i Virkeligheden havde gjort dette, blev man overbeviist om, endog bare ved et løseligt Øiekast rundt om paa den veldyrkede Plads, paa de pyntelige og vel vedligeholdte Huse, omgivne af en liden Urtehave med endel Træer i, kort sagt, paa det hele Sted, der Alt røbede Orden og Tænksomhed.

Da jeg gjerne ønskede at faa en nøie Underretning om Gudbrands hele Fremgangsmaade, baade i det Ene og det Anden besøgte jeg ham flere Gange og har her i Korthed optegnet, hvad han har meddelt mig, og dertil af og til føiet en Bemærkning, for at det Meddelte ikke skal blive misforstaaet.

Det var i 1840, at Gudbrand fæstede Pladsen Aasbakke under Gaarden Østlid. Størrelsen af Pladsens Jord fandt jeg ved Opmaaling at være omtrent 21 Maal (a 2500 Kvadrat-Alen), hvoraf de tre Maal er sort; forraadnet Myr. Jordsmonnet, som er grus- og sandblandet, ligger i en Dybde af et Par Fod paa en fast Lerbund, der holder sig temmelig raa ved Vandsig fra Aasen.

Stykket ender mod Øst og har en noget skraa Beliggenhed uden dog at være brat. Nederst ligger det omtalte Myrstykke. Dette sidste var ikke rørt, da G. modtog Pladsen, men den øvrige Jordvei havde været dyrket i lang Tid og