Side:Folkevennen 1856.djvu/73

Denne siden er ikke korrekturlest
69

dringer i vort Almueskolevæsen, til ved Foranstaltning af offentlige Diskussjoner om dens Anliggender at stræbe at vække Folkets Interesse for Sagen, og til ved Undersøgelse af Almueskolens Tilstand paa de forskjellige Steder at forberede Afhjælpelsen af dens Brøst.“

Den Anmodning, som ved den første af disse Beslutninger blev henvendt til Bestyrelsen, har denne søgt at opfylde ved at anstille en Række af Undersøgelser hvis væsentligste Resultater, forsaavidt de direkte vedrøre Løsningen af den Bestyrelsen stillede Opgave, ere meddelte i den „Beretning om Christianias Almueskolevæsen,“ der i disse Dage er udkommen som Tillægshæfte til „Folkevennen.“ Om de anstillede Undersøgelsers Gang og Beskaffenhed forøvrigt vil Formanden meddele Generalforsamlingen fuldstændigere Oplysninger.

Paa den Opfordring, som Forsamlingen ved sin anden Beslutning henvendte til ligetænkende Mænd rundt omkring i Landet, skal Bestyrelsen her til Slutning paany henlede Selskabets Medlemmers Opmærksomhed.

Kristiania i Bestyrelsen for „Selskabet for Folkeoplysningens

Fremme“ den 5te Februar 1856.


Hartvig Nissen. M. J. Monrad. H. Rasch.
K. Knudsen. T. H. Aschehoug.


Regnskabet for 1854 blev derpaa af Forsamlingen taget for godt. – Om Selskabets Virksomhed i det sidste Aar var der Ingen, som ytrede sig; men med Hensyn til de omtalte Undersøgelser angaaende Almue-Skolevæsenet fremsatte Kandidat E. Sundt følgende Forslag:

„Generalforsamlingen, som antager, at en gjennemgribende Reform af Kristianias Almueskolevæsen vil blive af væsentlig Betydning for Folkeoplysningens Fremme ikke blot