Men Forandringerne vare lutter Forbedringer. – Den stod at læse i „Folkevennen“ ifjor, og desuden er den særskilt trykt og sælges for 2 Skilling Stykket.[1]
Det har længe været mit Ønske at benytte en eller anden Leilighed til at henlede Opmærksomheden paa denne Bog og offentlig udtale den Erkjendtlighed, som jeg og Mange med mig nære for den høitærede Forfatterinde, hvis folkevenlige Sind ogsaa dette lille Skrift bærer saa vakkert Vidnesbyrd om.
Men jeg sagde nys, at en saadan Bog forhaabentlig skulde lede til yderligere Forskning og Bestræbelse.
Forskning og Bestræbelse: thi Sagen har en videnskabelig og en praktisk Side.
Praktisk er det: at udtænke Raad og iværksætte Foranstaltninger til Forandringer i Tilstanden i de Egne, hvor det staar slet til med Renlighed og Pyntelighed i Husene. Men en videnskabelig Opgave er det f. Ex. at bringe det Spørgsmaal paa det Klare og Rene: hvorvidt den i en Egn almindelig herskende Mangel paa Renlighed er en Følge af Beboernes tilvante Ligegyldighed og Skjødesløshed i dette Stykke, eller hvorvidt den maaske er en uundgaaelig Følge af Stedets Natur-Omstændigheder, Næringsveienes Beskaffenhed. Befolkningens Fattigdom o. s. v. Vigtigheden af saadan nøiagtig Undersøgelse og Overveielse vil man forstaa, naar man erindrer sig, at i de Egne af Landet, hvor Urenligheden hersker som mest, der holder Folket gjerne haardnakket fast paa den Sætning (og for største Delen i god Tro og vel altid for nogen Del med Rette), at formedelst det Slid og Slæb, som udkræves for det daglige Opholds Skyld, kan det ikke være anderledes hermed, end det er og i Mands Minde har været.
- ↑ „For fattige Husmødre. Af Hanna Winsnæs.“ Faaes hos Bogtrykker Malling i Christiania.