Side:Folkevennen 1858.djvu/286

Denne siden er ikke korrekturlest
282


Allerede af disse Procent-Tal vil man kunne se, at Christiansands Stift er det, som opviser det bedste Forhold (mest af Præstegjælde, hvor Skikken enten slet ikke hersker eller kun undtagelsesvis), at Forholdet er lidt værre i Bergens Stift, men saa ulige værre i Throndhjems og Christiania Stifter.

Lettere vil dog Sammenligningen mellem Stifterne falde, naar vi (med Tanken paa Skikkens fordærvelige Indflydelse paa den sædelige Tilstand) bruge Tallene 0, 1, 2 og (det Dobbelte heraf) 4 for at betegne det, som er ment med Udtrykkene: slet ikke, undtagelsesvis, delvis og almindeligt. Ved at anvende denne Udtryksmaade finder jeg et saadant gjennemsnitligt Forhold i hvert af Stifterne:

Christiansands Stift, 1,2 (lidt over „undtagelsesvis“),
Bergens –, 1,4 (næsten midt imellem „undtagelsesvis“ og „delvis“),
Throndhjems –, 2,1 (lidt over „delvis“),
Christiania –, 2,2 (noget over „delvis“).

Man kan sige, at i Throndhjems og Christiania Stifter hersker Skikken næsten en hel Grad mere end i Bergens og Christiansands.

De nu meddelte Opgaver gjaldt alene for Land-Distrikterne, men vare ikke ganske fuldstændige. De Opgaver, som jeg nu skal meddele, gjælde ogsaa kun for Land-Distrikterne, og de ere derhos aldeles fuldstændige, hentede fra det offentlige Tabel-Kontor: det er Opgaver over Antallet af Ægtevielser og af uægte fødte Børn (dog ikke dødfødte indbefattede) i Land-Distrikterne i de fem Aar 1851–1855.

Stift. Ægtevielser. Uægte Børn.
Christiania 20,731 8,372
Christiansand 7,035 1,183
Bergen 8,063 1,979
Throndhjem 7,059 ,4,105.

Med disse to Tal faar jeg et Slags Maal paa