Side:Folkevennen 1858.djvu/409

Denne siden er ikke korrekturlest
405


Ved Aaret 1760 fortæller Præsten Strøm i sit oftnævnte Værk, at Folket her almindelig boede i Røgstuer, og – mærkeligt nok – han roser disse Stuer her paa Harham for større Renlighed end almindelig i Egnen. Adskillige, tilføier han, havde dog i den senere Tid istedetfor Røgstuer lagt sig til Kakkelovns-Stuer, med Loft over og med Bilægger-Ovn. Siden er Røgstuen ganske afskaffet i Harham, saa nu for Tiden kun gamle Folk kunne mindes den her.[1] Ja, der er foregaaet saa stor Forandring med Bygningsvæsenet, at man med et laant Udtryk kan tale om to Generationer af Huse efter Røgstue-Tiden. Først byggedes saadanne mere simple Huse: Stue med Loft over, Forstue med Opgang til Loftet, og Kjøkken, fra hvis Skorsten Stuens Bilægger-Ovn bliver opvarmet. Saa ere endnu mange af Hovedsognets Huse. Men paa Vigren og paa nogle af Hovedsognets Gaarde ere disse Huse i de sidste 20–30 Aar ombyttede med saadanne: to Stuer, midt mellem dem Forstue og Kjøkken,[2] tildels Kammere ved Siden af Stuerne, samt to Lofter, et over hver Stue; med Loft forstaaes kun Rummet over Stuens Loftsgulv, under Tagets Skraaninger, hvilket Rum i de nyere Huse dog gjerne er gjort noget høiere formedelst et Par Omhvarv af Tømmerstokke over selve Stuens Høide. Disse

  1. I flere Sogner længer inde i Søndmøre er dog Røgstuen den almindelige Bygningsform endnu, og det kunde da se ud, som om Folket ude paa Øerne ved at aflægge den gammeldags Bygnings-Skik havde gjort mere Fremskridt i nyere Kultur o. s. v. Men det maa erindres, at paa Harham bruges Torv til Brænde, og at dette maatte medføre megen Ulæmpe i en Røgstue, saa Forandringen af den Grund snarere maatte fremkomme ønskelig.
  2. Da der fremdeles mest bruges Bilægger-Ovne, er der tildels to Skorstene i Kjøkkenet, en paa hver Side, for Ovnene til de to Stuer.