Side:Folkevennen 1861.djvu/190

Denne siden er ikke korrekturlest
186

af samme Art. En vestlandsk Stue staar jo ligeledes i Almindelighed meget tilbage for en østlandsk, men er dog en Bygning af samme Art.

Tænke vi os en Bygning af samme Grundform som Sengeboden paa Hande, men bygget ganske simpelt og indeklemt mellem andre Huse paa en almindelig Bondegaard, saa kan den vel komme til at se ud som et af Husene i Tegningen Fig. 17,[1] som fremstiller en af Gaardene Sandbo i Vaage i Gudbrandsdalen.

I det nærmeste Hus til Venstre gjenkjendes Madboden i Fig. 9. Til Høire for den se vi det Hus, som jeg mener: det er en langagtig Firkant, i nederste Stokværk opdage vi to Døre paa Langsiden, førende ind til to Rum – vi se jo Naverne eller Stokke-Enderne af den indre Skillevæg –; ifølge en tilhørende Grundtegning kan jeg endvidere oplyse, at det er mørke Rum, uden Vinduer, ganske ligesom paa Fig. 13; det er altsaa ikkun simple Boder, til at hensætte Melk om Sommeren, ophænge Sæletøi og allehaande Redskaber m. m.; en Trappe fører op til Loft- Svalen, og fra denne maa der være Indgang til Loftet, hvad enten nu dette er afdelt i to Rum eller ikke; paa den modsatte Side af Huset kan der være Vinduer til Loftet, og muligt er det, at der paa Bagsiden af Taget kan stikke en Skorstenspibe op, fra en Peis paa Sengeværelset. Der er en Trappe til ved Huset; men den hører egentlig til det tredie Hus i Rækken, som er en Stuebygning af nyere Slag, nemlig med øvre Stokværk. Ret for Tilskueren eller længst til Høire viser Billedet endelig en Stuebygning af det ældre og simplere Slag, saa vi faa en ret god Forestilling om, hvorledes man i gamle Dage, da Sengeboden var det eneste Hus paa Gaarden med øvre Stokværk, kunde staa paa Loft-Svalen og se frit udover.

  1. Fig. 17, 18 og 19 efter Oldtids-Selskabets Tegninger.