Side:Folkevennen 1861.djvu/197

Denne siden er ikke korrekturlest
193

denne Gaardsplads, saa har Synet af Hus-Klyngen gjort et livligt Indtryk paa mig. Til Venstre ser Læseren selve Stuebygningen (1), til Høire Gjæstehuset, det med Klokketaarnet (2), ret for de to Korn-boder (7 og 8).

Lige i Forgrunden til Venstre sees opstablet en Del Heller eller Skifersten, som kanske nylig er kjørt hjem fra Stenbrudet for at bruges til Tagsten. Herved mindes jeg om en vakker Dag i 1852: jeg spadserede omkring paa Gaarden med Eieren, den gamle Ole Haakenstad, og yttrede min Forundring over den store Mængde af Huse; men han gjorde mig opmærksom paa, at der var en god Del endda, nemlig Sæterhuse, jeg tror paa to Sætre, Som- mer- og Høst-Sæter, samt Hølader paa Ude-Slaatter hist og her i Marken, og han sluttede med de Ord: „Det blir da mange Tage at holde istand, og et Torvtag staar ikke saa ret mange Aar, saa alt i Et er der Huse, som skal gjøres ved.“


§ 12. Loft-Stue.

Forrige Paragrafs Forklaring om Sengeboden og andre Bibygninger paa en Gaard vilde jeg have betragtet som Forberedelse for de følgende Forklaringer om Stuen eller selve Hoved-Bygningen.

Jeg minder om den i § 2 afbildede Ramloft-Stue. Tænke vi os Ramloftet bort, saa have vi tilbage en Stueform, der er at betragte som den almindelige og nedarvede i Gudbrandsdalen. Denne Form kan sikkerlig den Dag idag gjenkjendes i de allerfleste Stuebygninger i Dalen, enten uforandret (i ældre Bygninger paa enkelte af de større Gaarde og i nye Bygninger paa mange Smaa-Gaarde og Husmands-Pladse) eller som Grund-Form i en større Hoved-Bygning.

Denne nye Skik at bygge større Hovedbygninger synes