Side:Folkevennen 1861.djvu/311

Denne siden er ikke korrekturlest
307


Vi have seet, hvad Pontoppidan skriver om Bergens Stift i det Hele. Af udførligere Beretninger, som haves om Søndmør af 1762 samt om Søndfjord af 1785, sees, at det da allerede var i god Gang med at faa Vinduer i Røgovnstuerne.[1] Men endnu ved Aaret 1817 var Tarveligheden saa stor i Leirdal, inderst i Sogn, at man hjalp sig i Røgovnstuerne med et eller to Vinduer med kun et Par Ruder i hvert, altsaa ikke noget ordentlig Vindues-Fag.[2]

I Nordmør brugte man i 1773 „mangesteds,“ som Schøning udtrykte det,[3] Vinduer i Røgovnstuer. Men netop i dette samme Nordmør hørte jeg i 1859 Lensmand Halse paa Tustern (da 68 Aar gammel) fortælle, at han i sin Ungdom havde hørt en Glasmester i Christiansund tale om, hvorledes han ofte havde maattet gjøre Tourer til Søndmør for at sætte ind Vindues-Ruder for Folk, og hvorledes han ved den Leilighed ikke sjelden havde faaet Huse at stelle med, som hidtil havde været aldeles uden Vinduer. Dette Sidste fortaltes som Noget, der i Nordmør havde vakt Forundring, og det anførtes som et af flere Exempler paa den paafaldende gammeldags Tilstand i Søndmør.

Og i Jelse i Ryfylke fortalte Udskiftnings-Formand Larsen mig i 1860, at han for faa Aar siden selv havde seet en Røgovnstue uden Vinduer, paa en Husmandsplads Smedvik under Gaarden Erøen i Jelse Prestegjeld – og han troede mest, at Huset stod saa endnu.

Her havde vi altsaa et Exempel paa, at hin Oldtidens Tarvelighed har naaet helt til Nutiden.

  1. De førnævnte Beskrivelser over Søndmør af Strøm, I, 559, og over Søndfjord af Arentz, Topogr. Journ. XXXIII, 145.
  2. Boyesen, Beskr. over Leirdal, Budstikken II (1820), 322.
  3. Schøning, Reiseberetn., II, 26.