Side:Folkevennen 1861.djvu/364

Denne siden er ikke korrekturlest
360


Mere om Almue-Bibliotheker.
Ved Eilert Sundt.

I Folkevennen for iaar Side 90 tillod jeg mig at fremsætte den Anmodning til Forstandere for Almue-Bibliotheker, at de til Bestyrelsen for Selskabet for Folkeoplysningens Fremme vilde sende Beretninger med visse Opgaver, saa der kunde udarbeides en Oversigt over samme Bibliothekers Udbredelse og Betydning for det hele Land.

Jeg har allerede den Glæde at se, at Beretninger begynde at indkomme. Og en af disse, fra Høland, indeholder foruden det Begjærede en Del historiske Oplysninger, som det kunde være artigt at faa fra flere Steder. Men dette er Anledningen til, at jeg nu skal tillade mig at fortælle lidt om Almue-Bibliothekers Oprettelse her i Landet i tidligere Dage.

Der har vel aldrig været ivret saaledes for Almue-Bibliotheker som i Christiansands Stift i Aarene nærmest omkring 1800, da Dr. Hansen var Biskop der. Jeg finder Efterretning herom i et Skrift, som Biskoppen udgav[1] Det begyndte dermed, at Præsten til Valle øverst i Sætersdalen Aar 1798 fik stiftet et „Selskab til Oplysnings og gode Sæders Udbredelse“ og indberettede dette til Biskoppen, der – ivrig, som han var, og med det Syn for Oplysning, som han delte med Tidsalderen („Oplysningens Tid“) – optog Ideen og blev dens ufortrødne Talsmand og Befordrer. Han fik Lovene for disse Selskaber stadfæstede af det kongelige Cancelli; paa sine Visitatsreiser fremstod han selv som Stifter af Selskaber, og han indviede dem med Taler i Kirkerne.

  1. Archiv for Skolevæsenets og Oplysnings Udbredelse, 2 Bind, Kjøbenhavn 1800 og 1803.