Side:Folkevennen 1861.djvu/568

Denne siden er ikke korrekturlest
564

Ildhus vilde man indrette sig et Bagværelse til Kjøkken – for Resten blev det, som det kunde falde sig.[1]

Den Forandring, at Kakkelovnen blev flyttet fra det fremre til det bagre Hjørne o. s. v., er den begyndende Opløsning af den mandalske Stueform, som nu har tabt noget af sit Eiendommelige og Kjendelige. En Fortsættelse af Opløsningen er den Forandring, at Huset, med dobbelt Bredde som Fig. 87, bygges kun med enkelt Høide. Som Prøve hidsættes Fig. 88.

Fig. 88.

Under det brede Tag er her Rum til at indrette Brystværelser, saa Huset kan faa, hvad man kunde kalde: halvanden Høide, og for en almindelig Bondefamilie vil dette være Husrum nok.

Med saa smækkert Tømmer, som der nu bygges af, vil Underdelen af Bygningen lide under Byrden af den svære Overdel som i Fig. 86. Paa saadanne Grunde kan det forudsees, at den nyeste Tids Mode med enkelt-høie Huse vil faa almindelig Indgang. Og det skal vist ikke feile, at

  1. Kun lader det til, at man i den mandalske Stueform gjerne har passet det saa, at Skorstenen ikke kom til at staa i den Midtgang, som adskiller de to Stuer, og som med sin Fordør og Bagdør er ligesom en Kanal for Træk-Vinden; Skorstenen (med Bagerovn) staar gjerne mere lunt i en eller anden Krog bag en af Stuerne. Det skal siden sees, at den mandalske Stueform nok herved skiller sig fra den, som bruges i de vestligere Bygdelag.