Side:Folkevennen 1862.djvu/115

Denne siden er ikke korrekturlest
111

Sygdommen maatte ligesom dø bort af sig selv, og Folket faa andet at tænke paa, forinden det kunde faa Øjnene op. Da dette var skeet, saa man først, at Tarantellens Bid var temmelig uskyldigt, at det vel kunde medføre Hævelse, lidt Feber og nedstemt Sind, men at det ingenlunde havde saadanne Virkninger, som man dengang var kommen til at tro.

At en saadan Tro fra først af kunde opstaa, er ikke let at begribe; men ogsaa her ligesom ved Johannesdandsen maa man nøje lægge Mærke til Tidsforholdene. Italien havde, maaske endnu mere end de andre Lande, været hjemsøgt af frygtelige Sygdomme, der fulgte saa tæt paa hinanden, at Folket ligesom ikke fik Tid til at trække Pusten efter den ene Sygdom, førend den anden allerede stod over dem. Tilsidst kom den sorte Død og forøgede Skrækken til det Yderste. Alles Sind var kommen ti den stærkeste Spænding, og da Oplysningen derhos var yderst ringe, kunde smaa Aarsager let voxe op til store Skrækkebilleder. Saa kunde da ogsaa Biddet af en Ederkop, som før ikke havde haft videre Følger, volde en sygelig Frygt og denne igjen give Anledning til en Nervelidelse. Musiken har under saadanne Tilstande altid en stærk Indflydelse, og ikke mindst hos de lidenskabelige Italienere; idet de have givet efter for en sygelig Dandselyst, har ogsaa Dandsen antaget en sygelig Karakter. At den stærke Svedning og Søvnen efter Udmattelsen frembringer Lettelse, er ganske naturligt.

At en yndet Kur, eller en Kur, som man har Tillid til, kan bidrage til at frembringe en tilsvarende indbildt Sygdom, har man mange Exempler paa. Man ved, at hysteriske Kvinder kunne finde paa mange Onder for at lægge Beslag paa Opmærksomhed hos en Læge, som de have Forkjærlighed for, og derunder ikke saa sjelden bedrage sig selv. Kommer en Læge eller en Kvaksalver, der udgiver sig for at kunne helbrede et vist Slags Sygdomme, f. Er. Øresygdomme og Tunghørhed, til et Sted med pra-