Side:Folkevennen 1863.djvu/202

Denne siden er ikke korrekturlest
198

til dem, som egentlig vedkomme 1861 (se sidste Anm.). Den ene Kirkebaad, som altsaa forliste i 1862, var bemandet af Fjeldfinner, og Tilfældet tilskrives disses Mangel paa Øvelse i at fare paa Søen.

b. Ikke ved alle disse Smaareiser er Anledningen eller andre Bi-Omstændigheder nærmere beskrevne. Men Et er mærkeligt: ved 16 af de 22 Tilfælde kan jeg se om Forliset er indtruffet paa Udreisen fra Hjemmet eller efter udført Erinde paa Tilbagereisen til Hjemmet, og ved Optællingen finder jeg, at dette Sidste fandt Sted med ikke mindre end 13 af de 16 Forlis. Ved flere af de 13 Forlis er det berettet, at Baadene kom fra Byen eller Handelsstedet, og om 3 af disse Baades Mandskaber er det erklæret, at de vare i beruset Tilstand da de begav sig paa Vei, og at Aarsagen til Ulykken maa søges deri. Men ellers har jeg faaet det Indtryk, at Aarsagen for en Del monne ligge deri, at man higer hjem og derfor dels tager ud i betænkeligt Veir, dels vedbliver at føre Seil udover Aftenen og ind i mørke Natten. Det samme gjælder ogsaa med nogle af de vareførende Baade.

c. Af de 16 her anførte Baade vare 4 ladede med Ved og Torv, 3 med Tømmer og Planker, 3 med fersk Sild, 1 med Torv, 1 med Kreature, Resten med Varer, som ikke ere beskrevne nærmere.

d. Her kan skjelnes mellem selve Fisketourene og de længere Reiser med Fiskebaadene hjemmefra til Fiskeværene (Fiskernes Tilholdssteder) eller derfra hjem. Det er, som let begribeligt større og bedre bemandede Baade, som udrustes til de store Fiskerier fjernt fra Hjemmet, og det lader især til, at saadanne Udrustninger gaa fra Nordlandske Bygder af, til enkelte Silde-Fjorde, til Lofoten og til det fjerne Finmarken.

Nær Halvdelen eller 36 af de 77 Mennesker, som omkom formedelst Fiskeriets Bedrift, led denne Skjebne ved