Side:Folkevennen 1863.djvu/352

Denne siden er ikke korrekturlest
348


Bygningsmaaden kommer mærmest Aafjordbaadenes, men er dog noget forskjellig fra disses. Nordlandsbaaden har stor Længde i Forhold til Bredde og Drægtighed, opretstaaende og høie Stevne – Forstevnen ligger endogsaa noget bagover; den er lav paa Vandet, overmaade skarp baade agter og for, men flad i Bunden, og er sammensat af tynde, smækre Materialier. Endvidere ligger Æsingen ikke langs Overkanten af Baaden, men saa lavt, at den næsten er ved Vandgangen, og paa Indsiden af Bordene; det øverste Bord rager over Æsingen, og paa dettes Indside fæstes Keipen. Efter Størrelsen have ogsaa disse Baade forskjellige Benævnelser, nemlig:

Fembøring til 5 Par Aarer og 5 à 6 Mands Besætning.

Ottring til 4 à 5 Par Aarer.

Kobberoing eller Halvfemteroing til 4 Par Aarer.

Sexring eller Færing til 3 Par Aarer.

Kjeks til 2 Par Aarer.

Til de store Fiskerier bruges for det Meste Fembøringen. Denne var tidligere sædvanligvis ikke større end af omtrentlig 25 Tdrs. Drægtighed men i senere Aar har man begyndt at bygge dem meget større, nemlig op til 50 Tdrs. Den har 5 Rum foruden Fram- og Bagskot, nemlig:

1. Skotten.
2. Framseglen.
3. Agterseglen.
4. Bagrummet.
5. Agterrummet.

Mellem hvert Rum er der et „Band“ (Spant) foruden et i hvert Skot, alle tildannede af krumvoxne Træer efter den Facon Baaden skal have, og ved hvert Band – undtagen de i Skotterne – en Tofte. Æsingen gaar fra Stevn til Stevn og ligger, som før bemærket, en Bord-