Side:Folkevennen 1863.djvu/481

Denne siden er ikke korrekturlest
477

paa Bibler, om ei større. Medlem af Selskabet kunde Alle være, som bidrog engang for alle mindst 10 Spd. eller ogsaa tegnede sig for aarlige Bidrag.

Sagen fandt en vel ikke almindlig, men dog saamegen Deltagelse at Selskabet kunde ansees for stiftet.

Biskopperne i Tromsø, Throndhjem og Christiansand vare paa Storthinget i 1816. 4 Biskopper vare altsaa samlede i Christiania, og Leiligheden var altsaa gunstig til at faa Selskabet konstitueret. Det synes dog imidlertid ikke at have gaaet saa ganske glat. Af et Uddrag af ovennævnte Biskop Pavels Dagbøger i Morgenbladet No. 67 for 1863 sees, at Biskop Brun i Bergen har i et Brev i Marts 1816 til Pavels, som da var Slotspræst i Christiania, opfordret ham tilligemed de 3 Biskopper, som vare paa Storthinget, til for Alvor at lægge Haand paa Bibelselskabssagen og „paa en høflig Maade at tvinge Biskop Bech til at være med“, hvad der var lettere sagt end gjort, efter hvad Pavels bemærker. De 4 Biskopper, som da vare i Christiania, samt Pavels og Professor Hersleb indbøde da til et Møde i vor Frelsers Kirke i Christiania den 26de Marts 1816, hvor de Tilstedeværende vedtoge et Udkast til midlertidige Love for Selskabet og valgte en Centralkommittee til at bestyre Selskabets Anliggender efter dets Love. Blandt dens 8 Medlemmer vare Biskop Bech, som var Formand, Professor Hersleb og Lektor Stenersen, Pavels, Kapellan, senere Biskop Kierschow og Inspektør ved Christiania Borgerskole, senere Raadmand Saxild. I de øvrige Stiftsstæder valgtes der Stiftskommitteer med Biskopperne som Formænd. Selskabet var saaledes stiftet.

Foruden den ovennævnte Gave af Hans Kongelige Høihed Kronprindsen Carl Johan, indkom ifølge den fornævnte Indbydelse, som frivillige Gaver i Løbet af de 2 første Aar 9734 Spd. 42 6. Heraf var 4669 Spd. 37 ß kommet fra Bergens Stift (hvoraf 1868 Spd. alene