Side:Folkevennen 1863.djvu/50

Denne siden er ikke korrekturlest
46
Antal Antal Antal
Biblioth. Bøger. Udlaan.
a) Skole-Bibliotheker 6. 548. 4239.
b) Almue-Bibl. i By 9. 2138. 20065.
c) do. i Bygd 76. 19166. 34135.
tilsammen 91. 21852. 58439.

Disse Skole-Bibliotheker ere en egen Indretning fra den allernyeste Tid; de skulle give Almueskolens Børn Lyst til og Øvelse i at læse paa egen Haand, og derfor indeholde de morsomme og lette Bøger. Intet Under altsaa, at Søgningen er stor her, saa Udlaanet er nær 8 Gange saa stort som Bogmængden.

Byernes Bibliotheker blive ligeledes stærkt benyttede; Udlaanet er her nærmere 10 Gange saa stort som Bogmængden. Men her er jo ikke lang Vei at gaa for at faa indleveret den gamle Bog og udlaant en ny, og her kan det snarere ordnes saa, at Bibliotheket staar aabent f. Ex. flere Dage i Ugen.

Paa Landet derimod er det temmelig almindeligt, at Bibliotheket er forvaret enten i selve Kirken eller i et Hus i Nærheden, til Udlaan paa Prædikedagene, som i Regelen ikke indfalde tiere end hver anden eller tredie Søndag. Og om man end paa sine Steder har kunnet ordne det saa, at Bøgerne ere at faa til enhver Tid, saa vilde dog Veilængden altid gjøre stor Forskjel, om saa Lysten og Leiligheden for Læsning var ligedan i Bygden som i Byen. Det sees da ogsaa, at i Bygderne bar Udlaanet været langt mindre end i Byerne, ikke fuldt 2 Gange saa stort som Bogmængden.

For disse samme Bygders Vedkommende, som vi nu have betragtet under Et, viser der sig fremdeles en tilsvarende Forskjel mellem Stifterne.

Det hele Antal Bygde-Bibliotheker er saaledes fordelt: