Mængde yngre og tildels mere nymodens opfiffede Huse af samme Grundform. Dennes Mærke er ved Stuens ene Tvervæg et mindre Rum, som er delt i to, nemlig en Forstue, hvorigjennem man kommer ind i Stuen, og et Kammer (Kleve, Kaave), som man kommer ind i fra Stuen af. – Mellem Forstuen og Kleven har kun været Panel- Væg, og denne er nu taget bort; dette er antydet paa Tegningen ved den prikkede Linie.
I hin Fortid, da man brugte Røgstuer, fik man Lysning ned gjennem Ljoren eller Røghullet øverst oppe i Taget. Det var vel ved Ildstedets Forandring (med Skorstenspibe), at Ljoren blev sløifet og Vinduer kom i Brug. Men denne nye Brug blev ikke ens overalt, eller man brugte ikke i alle Bygder at sætte Vinduerne paa samme Plads. Jutulstuens Tegning viser et Vindue paa den fremre Langvæg, men den antyder tillige Plads for et til paa Modvæggen, til Sammenligning med det svenske Hus, som har havt Vinduer paa begge Vægge.
En anden uvæsentlig Forskjel er den, at medens det svenske Hus havde Kjelder, med Lem i Kammerets Gulv, saa er Jutulstuen uden Kjelder. Jeg har dog paa Tegningen antydet Lemmens Plads, for at lette Sammenligningen.
Det svenske Hus er ikke til mere, paa Kjelderen nær, og hvorledes Mindet holdes i Ære, det viser et nyt Hus, som nu staar paa Tomten, og som er en liden Pragtbygning, smykket med Malerier over Heltekongens Skjebner og Bedrifter. Dette Mindesmærke indviedes af Prinds Oskar, i 1860, paa 300 Aars Dagen efter Gustav Wasas Død.
Det gamle Hus er dog til i Beskrivelse. Denne har jeg tilfældigvis stødt paa i en nylig udkommen Reise-Beretning af Danskeren Barfod. Jeg anfører Beskrivelsen og indskyder hist og her en Parenthes med Smag Bemærkninger.