Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Anden Række, Andet Bind.djvu/421

Denne siden er ikke korrekturlest


selv, hvoraf fremgaar paa det klareste, at han benytter en islandsk Beretning. Denne, der tydeligvis er skrevet paa Latin, har ikke holdt sig nøiagtigt til Sagaberetningen; dels har den indblandet Træk af Kampen med Glámr[1] (f. Ex. at Gretter havde Skindfeld over sig, at Troldet hed Glamus), dels har den ogsaa fulgt senere islandske Folkesagn.

Det forekommer mig idetheletaget, at man ikke altid ved de i nyere Tid optegnede historiske Sagn har været opmærksom nok paa, hvorledes den lærde Litteratur fra 17de og 18de Aarhundrede har formaaet at kalde tillive Sagn; naar saaledes nutildags paa Harham (Søndmør) Sagnet om Gretters Bedrifter endnu lever[2] – rigtignok uden at Navnet nævnes –, anser jeg det sandsynligst, at Strøms Bemærkninger om Stedsforhold og Henvisning til Torfæus’s Beretning om Gretter er tilstrækkelig til at forklare Sagnets Opkomst. Hvis man fremdeles skulde være uvillig til at tro, at en „død Bog“ kunde fremkalde et „levende Sagn“, behøver man blot at tænke sig en af det 18de Aarhundredes lærde Præster som Sagnets „levende“ Kilde.

Gustav Storm.


8.
Optegnelser fra Begyndelsen af det 17de Aarhundrede.


I nærværende Tidsskrifts første Række, 4de Bind S. 499–502, er der meddelt nogle Optegnelser angaaende en Del Adelspersoner i Norge fra Slutningen af 16de og Begyndelsen af 17de Aarhundrede, hvis Original dengang ansaaes for tabt. Meddeleren er imidlertid af Professor, Dr. G. Storm bleven gjort opmærksom paa, at den endnu existerer paa nogle Blade bag i et Manuskript (No. 38 in 4to i det Deichmanske Bibliothek), der forøvrigt indehol-

  1. Sagaens cap. 34–36.
  2. se Hist. Tidsskrift 1ste Bind S. 500.