Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Første Række, Første Bind.djvu/193

Denne siden er ikke korrekturlest
167
NOGET OM SKAALEBYGNINGEN.

stue[1], ja selv hvor huset har faaet flere rum og endog et andet stokverk, sees tydelig, at det er den gamle grunnplan, som har dannet udgangspunktet. Endelig er det, som oven (s. 154) berørt, mod hvilken himmelegn huset end vender, en staaende regel, at man har højsædet paa den langvegg, som er ved venstre haand[2]. Og dette er tilfællet, ikke alene hvor den oprinnelige grunnplan er bibeholdt, men ogsaa hvor indretningen af huset har undergaaet den forandring, at forstuens dør er sløjfet men indgangen til stuen sker umiddelbar fra det ydre gjennem en svalgang langs forsiden af huset. Det sidste finnes især søndenfor Dovre og østenfor Langfjellene. Derimod er overalt den forandring indtraadt, at kun det fornemste højsæde er bibeholdt og at det er skudt helt op imod enden af benken. Det er dog ikke saa særdeles langt tilbage i tiden vi endnu træffe to højsæder (jfr. s. 165), ja i Sogn bruges den dag idag under brylluper 2 saadanne sæder. Ved deslige lejligheder er det nemlig

  1. Dette er rimeligvis ogsaa tilfællet paa flere steder i Sverige. I det mindste fik jeg paa en reise fra Gøteborg sydover sterkt indtryk deraf fra jernbanevognen, og det viste sig ogsaa virkelig saa, hvor jeg forlod toget, henimod den søndre grense af Småland. Men ligesom næsten alt i Sverige er kommet op paa et højere trin end hos os, saaledes er det nu vistnok kun i noget ældre og smaa husmandsstuer, at den nævnte inddeling af rummet træffes der.
  2. Ogsaa i Småland havde højsædet eller, som det der kalles, hystol den samme plads i stuen, som det synes, endnu 1818 (Liljegrens Skandinav. Fornåld. Hjeltesagor I. 241). I hvert fall var det saa i 1749 i Wierstad sogn. Dette følger af den plads, møblerne havde i stuen, forresten aldeles som i Norge: der var 2 skabe, hörnskåpet [norsk: roskaap] i hjørnet til venstre af højsædet og kannebänkskåpet [norsk: framskaap] til højre af højsædet (Wärend o. Wird. af Hyltén-Cavallius II. 184). Det forekommer mig at have læst et sted, jeg erindrer ikke hvor, at ogsaa hist og her i Danmark har det sæde, som ansees for det bedste, en lignende plads i stuen.