Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Første Række, Første Bind.djvu/306

Denne siden er ikke korrekturlest
280
YNGVAR NIELSEN.

det såkaldte potte-mager-erts,“ – om nogle „vejr-vekslings-maskiner“ der kunde anvendes ved Kongsberg sölvverk, – om „måden, hvorledes afdrivningen i England og Skotland forrettes,“ – om berg- og jordbor, samt om alt andet, der kunde være til gavn for bergverkerne.[1]

At fælde en fuldstændig dom over Ankers virksomhed som den dansk-norske regerings tekniske og praktiske konsulent i England og Skotland er en umuelighed for den, som ikke er nöje bevandret i de nyere opdagelsers historie. Det meste af det materiale, som måtte benyttes derved, er desuden endnu begravet i ökonomi- og kommerce-kollegiets arkiv i Köbenhavn.[2] Det vilde særlig være af overordentlig interesse at få adgang til hans indberetninger om Norges trælasthandel på England, der efter al rimelighed vilde kaste et klart lys over mange af datidens handelsforhold. Imidlertid er der også bevaret en del ikke officielle kilder, hvorved det bliver mueligt at danne sig en mening om, hvilke oplysninger han vidste at indhente, og at se den iver og nöjagtighed, han lagde for dagen under dette sit arbejde.

    der månedlig medgär til at holde dens vand-kedel i bestandig kogning.“ I de förste år brugte man damp-maskinerne i særdeleshed til at pumpe vand; på denne måde fik en stor del af London sin vandforsyning.

  1. Da den senere rektor Jakob Rosted i 3die hefte af den topografiske journal havde antydet sandsynligheden af stenkul-forekomst ved Kristiania, lod Bernt Anker et jordbor anskaffe i England for at foretage sådanne undersögelser. (Samling af fortjente danske mænds portræter, III, 13.) Endskönt det var en 17–18 år efter den omtalte instruktions udfærdigelse, har han dog rimeligvis havt denne idé fra fætteren, Peter Anker.
  2. I rigsarkivet findes i den efter de forskellige materier ordnede del af rentekammerets arkivalier en meget nitid skreven beretning fra Anker om saltverkerne ved Liverpool; derimod er der neppe noget at söge i de sammesteds værende dele af ökonomi- og kommercekollegiets arkiv. I Köbenhavn er måske også en del at finde i udenrigs-ministeriets arkiv.