Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Fjerde Række, andet Bind (1904).djvu/164

Denne siden er ikke korrekturlest


et Regiment har de Self Massaqverit som Ville Rebellere da de fik at vide at Kongen Var død,

Friderichstad d: 22 Decembr

Fra Friderichstad kom i aften Klocken 5 Slæt 2 borgere som beretter at fiendens Sidste Troupper Marcherede af Landet i Morgen Klocken 9 og hafde forloret 3900 Mand for Friderichshald for uden deris Konge som er falden, og skal være skeed d: 10 December, end videre arriverede en Capitain, L: Kiøge og L: Tuesen fra Vigsiden hvor de haver Veret ude at recognocere berettende for Admiralen at Kongens Lig, var ført Igjennem Strømstad, hvorfore Bohuus Lehnen Tachede Gud.


6.
En „Haring“ som Lagmand i Kristiania.


Paa Gaarden Bu i Kinserviks Sogn i Hardanger levede i Slutningen af det 16de Aarhundrede en paa denne Tid temmelig bekjendt Mand ved Navn Kitil Vikingsen Hus.

I et utrykt Diplom (Berg. Mus.) af 16de Juli 1616 kundgjør en Gunnar Assersen Børve, at hans Fader kjøbte „for lang Tid siden af Kitil paa Bu, hans Fader Viking“ 1½ Mamatabol i en Ødejord i Ulvik ved Navn Hjæltnæs.

I et andet Diplom (utrykt, smst.) af 25de Juli 1604 nævnes Kitil Vikingsen Bu; han kjøbte da 27 ₻ Smør og 1 Løb Salt i Bu. Paa denne Tid maa rimeligvis Kitil være en Mand noget tilaars; thi i Skattemandtallet af 1603 opføres ikke han, men derimod Sønnen Sivert Kitilsen Bu som Bruger af Gaarden Bu.

Kitil Vikingsen Bu havde to Sønner, som vi kjender. Den ene var den ovenfor nævnte Sivert Kitilsen Bu, som rimeligvis var den ældste, siden han fik Fadersgaarden. Han nævnes gjentagne Gange i Diplomer og Skattemandtal fra 1603 til 1667, men det synes lidet rimeligt, at det skal være den samme Mand, som da maatte have været Gaardbruger i omkring 65 Aar. Snarere er det vel Fader og Søn