Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Fjerde Række, andet Bind (1904).djvu/96

Denne siden er ikke korrekturlest


I 1703 er han forsvunden af Kalenderen og døde derfor antagelig ved den Tid, eller fulgte Fuesmanns Afdeling til Danmark.


Det maa være mig tilladt at takke D’Hrr. Professorer Rygh og G. Storm og ikke mindre Hr. Rigsarkivar Huitfeldt-Kaas for den velvillige Hjælp, som paa mange Punkter er bleven mig tildel.

E. Elieson.



2.
Vinald eller Vinalde?


Den Erkebiskop i Nidaros, som i 1387–88 var virksom ved Dronning Margretes Valg i Norge, kaldes af de nyere Historikere Vinalde; tidligere kaldtes han Vinald, men det ser ud til, at Keyser har indført Navneformen Vinalde og at derefter, Munch i de senere Dele af sin „Norske Folks Historie“ har fulgt Keysers Exempel. Man vil imidlertid ved at slaa efter i Diplomatariet finde, at Navnet overalt skrives Vinalder eller Vinaldr: derimod har de islandske Annaler Formen Vinalldi. Det forekommer mig ikke tvilsomt, at originalbrevene her maa følges, f. Ex. Retterboden af 1392 (D. Norv. VI No. 338), hvor Navnet i østlandsk Dialekt endog skrives Vinaldar (= Vinaldr). Ogsaa de, som senere bærer dette Navn i Norge, bør kaldes Vinald, f. Ex. den Kannik i Nidaros, som synes opkaldt efter Erkebiskopen og vel var hans Frænde, heder Vinallder Steinfinnssøn. Navnet er ellers meget sjeldent, saa at man maa antage det for fremmed i Norge. Da Erkebiskopen, som havde faaet sin geistlige Opdragelse i Linköping Stift, engang kalder sig „Vinalder Henzasson“ (D. Norv. III No. 312), er det, som Daae formoder, sandsynligt, at hans Fader har været en i Sverige bosat Tysker; isaafald svarer „Vinald“ ganske til det tyske Navn Winolt, – og med dette Navn benævnes Erkebiskopen ogsaa stadigt i hanseatiske Dokumenter (f. Ex. Hanserecesse 1395–99). Vinalde bliver altsaa et islandsk Forsøg paa at nationalisere det tyske Navn; paa samme Maade beholder Islændingerne Navneformerne Sigvalde, Aavalde, Thoralde, medens disse Navne allerede i 14de Aarhundrede hyppigt og senere stadigt i Norge lyder Sigvald (Sevald), Aavald, Torald (Tarald).

18. Febr. 1900.

Gustav Storm.