Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Andet Bind.djvu/282

Denne siden er ikke korrekturlest


Fru H. siger, at hun har disse graverende Beskyldninger fra „fullt tillförlitlikt håll“. Jeg har dog stærke Tvivl i den Henseende. Fruen har ikke hørt Historien af Kong Carl selv, hun har hørt den af en efter hendes Mening fuldt paalidelig Person, som maaske atter har hørt den af en tredie o. s. v. At Rygtet let kan forvanske en Udtalelse, er vel bekjendt, og paa den Maade kan den Lære, der tillægges Aubert, ogsaa være fremkommet. Men at offentliggjøre en vanhæderlig Beskyldning mod en Afdød uden positive Beviser karakteriserer sig selv. Ligeledes synes det paafaldende offentlig at fremsætte den Paastand, at Kong Carl havde Vane at sige Usandhed, noget han skulde have lært af ovennævnte norske Lærer (Pag. 39), medens dog Forfatteren ogsaa finder Forklaring af denne Vane i hans „Gascognernatur“! Uagtet Kong Carls Minde visselig ikke tiltrænger nogen Bevidnelse om denne Beskyldnings Grundløshed, vil jeg dog ikke undlade til Overflod at erklære, at jeg hverken i hans Ungdom – og jeg var dog hans Lærer og Cavallier i 5 Aar med saaatsige daglig Omgang – eller senere bragte i Erfaring, at han fremførte Usandhed. Saaledes maa Anklagen mod Aubert ogsaa her ansees grundløs.

Uden at det staar i direkte Forbindelse med det Spørgsmaal, hvorom her handles, skal jeg især af Fru H.s Fortællinger fra Prinsernes Ungdomstid (se 1ste Hefte af Bogen) paavise, at de benyttede Kilders Paalidelighed ikke altid er at stole paa.

S. 13–14 hedder det: „Bekant är äfven, att de båda älsta prinsarne til lärare erhöllo d. v. docenten, sedermera ecklesiastikministern F. F. Carlson, den fräjdade forskaren i sitt fosterlands historia, vidare den skarpsinnige tänkaren, sedermera professor Boström samt normannen Aubert, alt medan de stodo under ledning af