Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Andet Bind.djvu/287

Denne siden er ikke korrekturlest

Siden heraf dyrkede han derhos med Flid og Alvor Videnskaberne, saa at han allerede i en Alder af 15 Aar var en ualmindelig flink Student i alle Fag. Særlig var han en dygtig Mathematiker og grundig Sprogmand i levende som i døde Sprog, og han blev derfor allerede som ung Student Lærer ved Kristiania Kathedralskole, samt optraadte ogsaa snart som anseet Forfatter baade i Skoleprogrammer og i anseede fremmede mathematiske Tidsskrifter. – Det ansaaes derfor af Alle, der kjendte ham, som et saare heldigt Valg, da O. Aubert blev ansat som Lærer for daværende Kronprins Oscars Sønner.

I Aaret 1836 lagde Undertegnede, efter at have tilbragt nogle Maaneder paa en Udenlandsreise i Frankrige, Tydskland og Danmark, Hjemveien fra Göteborg om Trolhättakanalen, Wenern og Wetern til Stockholm, hvor jeg tilbragte et Par Uger med Besøg i Staden og dens herlige og interessante Omegn. I denne Tid fik jeg Anledning til, 20de August 1836, i Følge med en anden Bekjendt af O. Aubert fra Studenterdagene, den senere Eier af Næs og Egelands Jernværker, Nicolai Benjamin Aall († 1888), at besøge O. Aubert paa Slottet, hvor han da boede sammen med de tre ældste kongelige Prinser, Carl, Gustav og Oscar, som dengang var i en Alder af respective 10¼, 9¼ og 7½ Aar. Jeg vedlægger herhos et Udtog af et Brev fra mig til mit Hjem, skrevet Dagen efter dette Besøg, hvoraf i sin Tid blev meddelt et „Uddrag af en reisende Nordmands Breve“ i Bladet „Den Constitutionelle“ 1837 No. 139.

Otto Aubert har fortalt mig, at han, da han begyndte sin Lærervirksomhed hos de kongelige Prinser, efter det Princip, som han ansaa for det rette, havde behandlet disse som andre Børn, men havde da faaet det Paalæg af de kongelige Forældre, altid at komme deres