Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Andet Bind.djvu/297

Denne siden er ikke korrekturlest

i fjerne Bygder o. l. Der kan altsaa ikke være Tvivl om, at „første Fasteuge“ i 14de og 15de Aarhundrede har været en fast Mødetid i Oslo, og det maa komme heraf, naar vi se Rigsmøder, Høvdingemøder og Rigsraadsmøder hyppig holdes i Oslo netop paa denne Tid. De mest bekjendte af disse Møder er Hirdstevnen i Febr. 1323, da Erling Vidkunnssøn valgtes til Rigsforstander, Rigsraadsmødet i Febr. 1388, da Margrete valgtes til Dronning i Norge, og Rigsmødet i Febr. 1437, da Erkebiskop Aslak fik Almuen i Oslo Bispedømme til at nedlægge Vaabnene og atter underkaste sig Kong Erik af Pommern; men der kunde ogsaa nævnes flere.

Disse Exempler strækker sig saa langt tilbage som til første Fjerdedel af 14de Aarhundrede; men at Markedet i Oslo var endnu ældre, kan bevises af et Brev, hvorpaa Dr. Fritzner har gjort mig opmærksom. Brevet Dipl. Norv. II No. 99 viser, at Vaaren 1309 solgte Bonden Halvard paa Stavin (Stave) i Aal i Hallingdal Vandet „ytre Laagen“, og for Betalingen fastsættes tre Terminer: Kjøberen skal enten betale til første Olafsmesse (29 Juli) en Hest til 3 Kjørs Værdi og en Øx, eller til Utekja tre Hundreder Jærn og samme Øx, eller til Halvardsmesse (15 Mai) tre Kjør og samme Øx. Utekja, som kommer af aka ut ɔ: kjøre paa Slæde ned til Kysten, maa efter Sammenhængen være en Termin mellem 29 Juli og næste 15 Mai, altsaa midtvinters, og betegne et Mødested nede ved Havet, altsaa et Markedsstevne etsteds ved Christianiafjorden; da der ved denne Tid aldrig tales om noget Marked i Drammen (det senere saa bekjendte „Branæs-Marked“), kan man kun tænke paa Oslo-Marked, som efter det ovenstaaende netop holdtes midtvinters. Oslo-Marked var altsaa allerede ved 1309 en almindelig Betalingstermin over store Dele af Østlandet, endog saa langt borte som i Hallingdal. Men deraf følger med Sikkerhed, at dette Marked maa være meget ældre, saa det ikke kan være en Affødning af Handelen med Tyskerne, hvilken i Oslo neppe er ældre end de sidste Aartier af 13de Aarhundrede. Og virkelig lader det sig gjøre sandsynligt af et Sted i Sverres Saga, at Oslo Marked allerede var til før Aar 1200.

Efterat Kong Sverre Sommeren 1199 havde seiret over Baglerne paa Strindsøen og derefter fordrevet dem fra Landet, opholdt han sig Vinteren 1199–1200 i Oslo og paalagde herfra Bønderne i Viken en Extraskat foruden Ledin-